Den absoluta nybörjarens guide till gjutjärnsvård

Så du är den stolta nya ägaren av en gjutjärnspanna. Oavsett om du köpte den ny, gjorde den på en gårdsförsäljning eller slutligen får din familjs arvskål, finns det några saker du behöver veta innan du börjar laga mat. Gjutjärnspannor behöver lite annorlunda vård än andra kokkärl, och eftersom gjutjärn är så älskad (och har så lång historia) finns det också några myter om gjutjärnsprodukter som du måste rensa bort.

Här är den absolut nybörjare guiden till gjutjärnsvård – inklusive rengöring och lagring, felsökning och vad vi tycker att du ska laga i det först.

Vår favorit Cast Iron Skillet

Inte turen att hitta en i en garage försäljning? Du kan köpa vår favorit på nätet!

 • köpa: Lodge 10,25 Inch Cast Iron Skillet, $ 27

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

Din första gjutjärnstädning

Om du bara peeling klistermärkeen från den nya Lodge-stekpannan eller du hittade en i en butik för affärsverksamhet – det första du bör göra är att tvätta stekpannan. Denna tvätt kommer att vara något annorlunda än daglig underhåll eftersom vi kommer att föreslå varmt såpvatten!

Kanske har du hört att du inte borde använda tvål på gjutjärn, men det är inte riktigt sant. När det gäller nya och begagnade stekpannor är lite tvål och vatten en bra sak. Den här första tvätten tar bort rester från fabriken eller rostbitar. Se till att du sköljer och torkar pannan väl efter den första tvätten. Du behöver bara tvätta din stekpanna med tvål en eller två gånger om året om du tar hand om det.

Den kompletta handledningen: Hur man rengör en gjutjärnspistol

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

Säsong eller återsäsong ditt gjutjärn

“Säsongen” på din gjutjärnspanna är vad som gör din gjutjärnspanna inte stickad. Här är den korta och enkla lösningen: Gjutjärn “krydda” är processen som uppstår när flera lager olja bager i stekpannan, vilket ger en rostbeständig och nonstick-yta. Många nya kakor kommer med en krydda på dem, men om du köpte dina används är chansen hög att du vill skapa en hårdare krydda genom att städa upp pannan och åter krydda den. För en mer fördjupad förklaring om detta, älskar vi den här delen av Sheryl Canter.

Mer om Cast Iron Seasoning

 • Vad är fabrikssäsat gjutjärn?
 • Hur man säsjar en gjutjärn skillet
 • Hur man återställer en rostig gjutjärn skillet

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

Lagring av gjutjärn

Var du lagrar ditt gjutjärn är mycket mindre viktigt än hur du lagrar ditt gjutjärn. Först av – ditt gjutjärn ska alltid vara torrt innan du staplar det eller hänger det. Rost är fienden av din välförtjänta krydda! För det andra, vi älskar en enda pappershandduk glidd in i stekpannan för lagring – speciellt om du staplar den med andra krukor och kokkärl. Det tar bort eventuell fukt och skyddar pannans yta.

Mer om Cast Iron Storage

 • Det bästa sättet att torka en gjutjärnspanna
 • Spara ditt gjutjärn med den här saken att göra det länge

Gjutjärnstöd

När du väl har tvättat, kryddat och lagrat ditt gjutjärn, vill du säkert laga mat med den. Kan vi föreslå ägg? Mer om det nedan, men det är till hjälp som nybörjare att veta hur du rengör och underhåller din stekpanna dagligen. Till att börja med är det enklaste att städa din panna medan den fortfarande är varm. Läs vidare för vilken grundläggande rengöring av en gjutjärnspanna som ser ut.

 • Skölj med varmt vatten och använd en borste eller skrapa för att ta bort fasta bitar. Om du använde tillräckligt med fett för matlagning, kanske du inte behöver mer än en snabb sköljning med varmt – men inte tvålvatten och en mild skrubb. Du kan också använda en skonsam pensel eller plastpanna för att ta bort fastnat mat.
 • För riktigt fast mat, skrubbe med salt och olja, skölj och torka rent. Om sköljning och skurning inte räcker, häll några matskedar av canolaolja och några matskedar kosher salt i pannan och använd en pappershandduk för att skrubba pannan med denna blandning tills den kommer ren, skölj sedan.
 • Torka pannan och kappa med ett tunt lager av olja. Torka gjutjärnet med en ren handduk och lägg sedan över låg värme. Lägg till en tunn skikt med mer olja, men se till att oljan inte svalnar någonstans – en tesked torkad över hela matlagningsytan är precis rätt för de flesta pannor.
 • Förvara till färdig att använda. Kyl pannan och lagra tills den är klar att laga igen.

Snabb Dos & Don’ts av matlagning i gjutjärn

 • Var inte rädd för ägg, tomater eller fisk i gjutjärn. Några av dessa recept tar övning, men var inte rädd för att prova dem. Du kan läsa mer om det här.
 • Var uppmärksam på vad du först gör i din stekpanna. Följ vår guide till de första fem sakerna att göra i din gjutjärnspanna och du kommer att vara på väg till en perfekt kryddat partner i köket.
 • Använd mjuka redskap som trä, silikon och gummi. Enstaka metallfiskspatel eller pannkaka Turner är okej, men försök att undvika massor av metallredskap i din panna – särskilt när du bygger upp kryddan.
 • Förvara inte mat i gjutjärn. Det är dåligt för pannan och dåligt för maten.
 • Rengör pannan genast. Och undvik att blötlägga det.

Läs mer: Alla saker jag aldrig gör för min gjutjärnspistol

Rengöring av din gjutjärnspistol

Du måste också veta hur du ska ta hand om din gjutjärnspanna. Viktigast, du behöver en bra pensel.

 • köpa: Lodge Scrub Brush, $ 7