De bästa sätten att återuppvärta rester

(Bildkrediter: Tro Durand)

Skulle det inte vara fantastiskt om uppvärmd mat smakade lika bra som det gjorde när det gjordes nyligen? Det skulle säkert göra äterrester mer spännande. Och medan du förmodligen inte kan värma pommes frites till deras ursprungliga krispiga tillstånd, kan du få darn nära om du känner till den bästa uppvärmningsmetoden.

Här är en guide som hjälper dig att ta reda på om du ska värma din mat på spisen, i ugnen eller i mikrovågsugnen, med några tips som hjälper dig att göra var och en. Uppvärmning med förtroende!

Grundregeln för tummen för uppvärmning

Om du har lyxen på ett komplett kök till ditt förfogande när du återuppvärmer mat är det här den grundläggande tumregeln när du bestämmer dig för bästa sättet.

Uppvärm mat på samma plats där den ursprungligen var beredd.

Detta fungerar i allmänhet bra, som uppvärmnings soppa i en kruka eller grillat kyckling i ugnen, för att använda samma metod betyder antagligen att din mat kommer att värma upp nära hur det ursprungligen var.

Men det finns tillfällen då du kanske bara har en mikrovågsugn eller du kanske inte vill använda den ursprungliga matlagningsmetoden för uppvärmning, som friterande kyckling igen. Så vad gör du i dessa fall?

Här är de tre huvudapparaterna som används för att värma upp mat och några tips om de bästa matvarorna att värma upp i vardera!

(Bildkrediter: Breville Mini Smart Brödrostugn i Williams-Sonoma)

Livsmedel att återuppvärma i ugnen eller brödrostugnen

Brödrost- eller brödrostugnen är vanligtvis min värmepanna, eftersom den ger jämn och varm uppvärmning. Om du är orolig för att maten kommer att torka, täcka den bara med folie. Syfte för en lågtemperaturugn (högst 350 ° F) och kolla på maten en gång till tills det värms upp genom.

Det här är livsmedel som värmer upp gott i en ugn eller brödrostugn.

 • Krustiga bröd. Uppdatera det franska brödet så det är krispigt på utsidan och mjukt på insidan med bara fem till 10 minuter i en varm ugn (ca 350 ° F). Mer: De bästa sätten att lagra och uppvärma bröd: Råd från en Baker
 • Stekt eller panerad mat. Stekt mat har den bästa chansen att re-crisp i torrvärmen i en ugn eller brödrost ugn. Breaded ingredienser bör också uppvärmas här.
 • Bakverk. Pajer, muffins, tårtor och de flesta bakverk ökar i allmänhet bäst i en ugn så att de inte blir fuktiga. Du kan också ge gammala kakor nytt liv med några minuter i ugnen!
 • Rostad eller grillad kött. Uppvärm BBQ-kyckling och andra kött i ugnen, eftersom jämn uppvärmning innebär att köttet inte kommer att koka eller torka ut.
 • Skaldjur. Overcooked skaldjur är obehaglig, så försök inte att zap det i mikrovågsugnen. Värmen är låg och långsam tills den bara värms genom.
 • Pizza. Om du har mycket pizza att återuppvärta, håll dig med ugnen. (Om du bara har en skiva eller två, prova vår stovetop metod nedan.)
 • Grillade smörgåsar. Bakad grillad ost eller panin uppvärmd i ugnen kan vara skarp på utsidan men uppvärmd på insidan.

Livsmedel att återuppvärma i mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen är utan tvekan ett av de snabbaste sätten att värma eller uppvärma mat, men texturen hos vissa livsmedel kan lida under processen. Livsmedel som inte har en skarpa skorpa uppvärmer sig i allmänhet väl i en mikrovågsugn.

 • soppor
 • grytor
 • Sautés och stir-frites
 • Ångad eller kokt grönsaker
 • Ris, pasta och nudlar
 • grytor

Vid uppvärmning av mat i mikrovågsugn är tekniken viktig. Sprid ut maten i ett jämnt lager, täck med en fuktig pappershandduk för att ge lite ånga medan maten värmer så att den inte torkar ut och rör om så ofta för att främja jämn uppvärmning, eftersom det vanligtvis är heta fläckar även i mikrovågor med skivspelare.

Och om du värmer mer än en sorts mat på samma tallrik, är det ibland inte en bra idé att kasta allt på plattan och in i mikrovågsugnen samtidigt. Om det finns en tätare mat som en fläskkotlett, mikrovågsugn det självt tills det nästan värms igenom innan du lägger till i snabbuppvärmnings saker, som ris och grönsaker. På det sättet slutar allt värme samtidigt, men inget är överkokt.

Det bästa sättet att återuppvärma en bit pizza

(Bildkredit: Christine Gallary)

Mat att återuppvärma på spisen

Uppvärmning på stovetoppen är ett bra sätt att återställa mycket mat nära sin ursprungliga struktur, särskilt saker med mycket fukt som soppor och grytor. Håll fast vid låg till medelvärme och rör om ofta för att uppnå jämn uppvärmning.

När du värmer på kaminen väljer du rätt köksredskap för maten du återuppvärmer.

Kastruller och stekpannor

 • Soppa, grytor och chili. Med dessa livsmedel som innehåller mycket fukt, kommer en kastrull eller kruka med lock att göra tricket.
 • Pizza. Om du bara värmer en skiva eller två av pizza, kastar den i en stekpanna med lock, vilket ger en skarp korst och ozzyost. Läs mer: Det bästa sättet att återuppvärma en bit pizza
 • Ris, pasta och nudlar. Jag älskar att återuppvärma dessa saker på spisen, men de brukar behöva ett stänk av vatten, lager eller mjölk för att lägga till lite fukt tillbaka. Det är bäst att använda en vätska som fanns i originalrätten.
 • Sautes och stir-frites. En grundpanna eller stekpanna över låg värme gör ett bra jobb att återuppvärma dessa rätter.
 • Kött. Få lite läcker köttfärg genom att värma köttet över relativt hög värme i en gjutjärnspanna. Vänd det ofta så det överkök inte. Läs mer: Uppvärm kött i en gjutjärnspanna

Dubbelkylare

En dubbelkokare innebär att du sätter en skål inuti en panna med kokande vatten, vilket hjälper till att reglera skålens temperatur eftersom det inte sitter direkt på värmen. Detta är ett bra ställe att värma delikata föremål, som såser eller potatismos, att du inte vill riskera att komma i kontakt med direkt värme och brännande eller separera.

Mer: Hur man håller potatismos varm: De 4 bästa metoderna

Ångkokare

Ångkokta matvaror är beroende av fuktig matlagning och kan torka ut när de har svalnat och kylts och de kan också förlora mycket fukt om de inte förvaras i en lufttät behållare.

Det bästa stället att värma upp ångad mat, som Ångkokt fisk eller dim sum, är att sätta tillbaka det i ångbåten så att maten utsätts för fukt igen medan den återuppvärms.

Har du några tips om uppvärmning av mat?