De 5 Brassica grönsakerna äter inte tillräckligt med

Vi använder inte termen brassica ofta, men vi är definitivt bekanta med de hjärtliga grönsakerna som bor i denna familj, med broccoli, spritkål och kål som är mest populära. Men sluta inte där. Från rutabaga till rovor, här är fem briljanta brassicas för att arbeta i din måltidsplan just nu.

1. Rånar

Medan rovor är tillgängliga året runt kommer du märka att de gör ett stort utseende är CSA-lådor just nu och kommer igen på våren. Rackor kan ha en kryddig pepparkant när de ätas råa (som en rädisa), men laga dem och du kommer att finna att de mjuka ut betydligt.

När det gäller matlagning, behandla rovor som du skulle ha någon annan rotgrönsak. Steka dem för en snabb sidrätter; lägg dem till en soppa, gryta eller bräda; laga dem i en frukosthash eller laga dem på en smaklig tårta.

Läs mer: 5 sätt att äta mer rånar

Recept att äta mer Ryggsäckar

 • Rädisa och Rackfisk med stekt ägg
 • Brun smör och lönnglasade rånar
 • Vårsäcksoppa med vitlök Kikärter Croutons

5 Läckra sätt att förbereda Kohlrabi

(Bildkredit: Christine Gallary)

2. Kohlrabi

Kohlrabi är troligen den mest märkligt formade grönsaken på böndernas marknad, men låt inte det avskräcka dig från att prova. Det är överraskande mångsidigt och kan vara ett enkelt byte för grönsaker du redan är van vid att laga med, som kål, broccoli och blomkål.

Du hittar kohlrabi med lila eller ljusgröna glödlampor och en skarp konsistens som liknar kål eller broccoli stjälkar. Ät kohlrabi rå, skivad eller strimlad i sallader och slaws; kasta den i en stek laga det i en soppa; eller helt enkelt tärningar och steka det i ugnen.

  Goda Ätster: Old Bay och Fast Räka Scampi

Läs mer: Allt du borde veta om Kohlrabi

Recept att äta mer Kohlrabi

 • Kohlrabi Bistro Salad
 • Kohlrabi och Kål Sallad med Maple Citron Dressing
 • Kohlrabi och Carrot Slaw

Rostad Kål med Senap Vinaigrette

(Bildkrediter: Maria Siriano)

3. Kål

Du är förmodligen bekant med kål som den viktigaste ingrediensen i din sommar slaw, men det är inte allt detta brassica kan. Råkål är känd för sin skrapa bett, men när den behandlas till någon värme – om den är kokad i en stek eller curry, rostad eller grillad – hittar du dess smak snabbt blir mild och nästan söt.

Läs mer: 20 sätt att äta mer kål

Recept att äta mer kål

 • Rostad Kål med Senap Vinaigrette
 • Veganskrytkål i jordnötsås
 • Rostad Kål Slav med Hasselnötter och Citron

Rostade Spiraler med Valnötter, Granatäpple Molassor & Shanklish

(Bildkredit: Melissa Ryan)

4. Sprutor

Denna brassica kommer med stora möjligheter som lätt kan vinna dig över. Brysselspiror är super mångsidiga och kan ätas råa eller kokta, som en sida eller en del av huvudrätten, men deras bästa krav på popularitet kommer i händerna på hög värme rostning. Medan du aldrig kan gå fel med den förberedelsen kan även bröstspirar rivas till sallader eller slaw eller sautéed med pasta till middag.

Läs mer: Brysselspiror är mer än bara små kål

Recept att äta mer Brussels Sprouts

 • Rostade Spiraler med Valnötter, Granatäpple Molassor & Shanklish
 • Stovetop Sprouts Hash med krispiga salvia och valnötter
 • Smokiga Roasted Sprouts och Kielbasa

5. Rutabaga

Om du någonsin trodde att rutabagas ser ut som stora rånar, kan det bero på att den här rotgrönsaken faktiskt är ett kors mellan kål och raps.

När vaxpartiet har avskalats kan rutabagas kokas och mashas som potatis, eller rostade och sedan ätas ströts med salt och peppar, kastas i en sallad eller blandas i en krämig soppa. Försök byta dem in för sötpotatis och vinterkvash i ett favoritrecept.

Läs mer: 5 sätt att laga rutabagas

Recept att äta mer Rutabaga

 • Rostad Rutabaga med Brun Smör
 • Gyllene potatismos
 • Brun socker-kokosnöt glaserad Rutabaga sallad