De 3 bästa sätten att skala en tomat

Det kommer en tid i varje kocks liv när vi befinner oss inför en hög med tomater och ett recept som instruerar oss att skala dem. Det verkar meningslöst, besvärligt och tidskrävande, men för en silkeslen mjuk tomatsås eller soppa skull gör vi det ändå. Här är tre sätt att få jobbet gjort utan att du kör dig galen.

1. Poaching Metoden

Ta en stor kruka med vatten till koka. Under tiden skrov stammarna från dina tomater och skiva en grundig “X” i botten. Fyll en skål med is och vatten och sätt det bredvid ugnen.

Arbeta i satser, släpp flera tomater i kokande vatten. Titta på att deras skinn börjar rynka och dela, 45 till 60 sekunder, skopa dem sedan ut med en skedsked och överföra dem till isvattenbadet. När du har kylt, överför tomaten till ett skärbräda. Fortsätt arbeta i satser tills alla tomater har pochats. Använd fingrarna eller en paringskniv för att skala tillbaka tomatskinnen.

Proffs: Lätt att skala en massa tomater på ganska kort tid; behåller den fria tomatens smak.

Lura: Mellan potten med kokande vatten, isbadbadet och de saftiga tomaterna förväntar sig lite röra i ditt kök. Denna metod är också till hjälp om du har en andra uppsättning händer, så en person kan pochera tomaten medan den andra personen skalar dem.

2. Brödmetoden

Slå på pannan och placera ett ugnsstång ca sex tum under värmeelementet. Skiv tomaterna i hälften, ta bort stjälkarna och lägg dem nedåt på en bakplåt. Det är bra att samla dem ihop.

Smör tomaterna tills skinnen är svarta och tomaterna smaker rosa, 12 till 15 minuter – kolla dem var femte minut tills de är färdiga. Slå på en ventilationsfläkt mot slutet av rostning om några av tomaterna röker.

Låt tomaterna svalna nog att hantera och kläm av skinnen.

Proffs: Ett av de mest hands-off sätten att skala tomaterna och lägger till en riktigt fin rökt smak på din maträtt.

Lura: Medan det är hands-off, är det lite mer tidskrävande, och beroende på hur många tomater du har, kan du behöva steka i flera satser. Använd också en annan metod om du inte vill ha en rökig smak i din maträtt.

3. Frysmetoden

Placera alla tomater i en fryspås och frysa tills fasta (tomater kan också sparas i upp till tre månader eller så på så sätt). Stammar kan avlägsnas före frysning eller efter. När du är redo att laga mat, ta bort tomaterna från frysen och låt dem tina i 10 till 15 minuter på räknaren. Använd en paringskniv för att avlägsna skinnen.

Proffs: Lättskämd, speciellt om du köpte en massa tomater och är orolig att du inte kommer att komma runt för att använda dem innan de börjar gå mjukt.

Lura: Kanske inte den bästa metoden för att skala en stor mängd tomater (eller spara dem längre än några dagar), eftersom de kommer att ta upp en betydande mängd frysfack.

Hur skalar du tomater? Har du ett favorit sätt?

(Bilder: Emma Christensen)