Cardamom Pods: Vilken färg ska du välja?

Det finns en ny kryddsaffär som just öppnat i mitt Oakland-kvarter, och från det ögonblick jag gick in var jag fascinerad. Jag hade aldrig stött på så många olika sorter av en enda krydda eller ört. När det var dags att välja kardemumma stummade jag: vilken färgskiva var den mest doftande eller smakrika?

Kardemomspåsar finns i tre färger: svart, grön och vit. Det visar sig att varje färg har en distinkt personlighet, smakfullt. Grönt kardemumma är det som du vanligtvis ser i livsmedelsbutiker och många kryddaffärer och det visar sig att vit kardemumma bara är en blekt version av det. Tydligen är tanken bakom detta att du fortfarande kan ge den subtila kardemomsmakten till bakverk eller krämbaserade desserter utan att lägga till någon färg. Och enligt Cooks Illustrated är svart kardemumma inte kardemumma alls utan en nära släkting.

När det kommer till det är smaken det viktiga, så laget på Cooks Illustrated gjorde ett smakprov med kryddan i en enkel sockerkaka och i kokvattnet för kyckling biryani. Resultatet? Grön kardemum mald från poden var “mest livlig och balanserad” medan den vita kardemommen var en stor besvikelse. Den svarta kardemuman smakade mer rökig, så det skulle vara trevligt i mer smakliga rätter men i kakorna kom det över som en bit schizofren. Domen från Cooks Illustrated? Bli grön.

Relaterad: Från Spice Skåp: Kardemumma

(Bilder: Fotopedia och Flickr medlem Vegan Baking licensierad för användning under Creative Commons)