Brunpåse Lunchrecept: Bättre än Hellmans majonnäs

Majonnäs är en viktig del av många luncher: Tonfisk sallad, salladsdressingar, Turkietsmörgåsar och mer. Brittisk matförfattare Elizabeth David kallade majonnäs “den vackra lysande guldsalven.”

Medan jag har gjort majonnäs några gånger, ska jag erkänna att för en potatisallad eller ett smör på en smörgås har jag litat på Hellmanns majonnäs, som kallas bästa mat i väst.

För några månader sedan öppnade jag en ny burk Hellmanns, fastnade fingret i biten av Mayo som klamrade på locket och smakade. Yuck, den välbekanta smaken var borta. Denna Hellmanns smakade sötare med en kemiskt snygg eftersmak, precis som fruktade Miracle Whip.

Jag hittade många nya klagomål om Hellmanns, men de handlade om en ny prisökning i kombination med en minskning av produktstorlek, inte en smakförändring. Är det inte frustrerande att fler människor kommenterar prisförändringen än förändringen i smak?

Jag mailade Hellmann, som ägs av Unilever, för att få veta mer. “Ja, vi har ändrat formeln för Hellmanns Real Mayonnaise”, sa de.

Det skickade mig rätt in i köket. Utan min pålitliga Hellmann sätter jag på att mastera min egen majonnäs. Sara Kate föreslog att jag började med detta grundläggande majonnäsrecept från The French Culinary Institute.

Jag har övat på att göra majonnäs, en lektion i visp och tålamod. Jag lurade några gånger och använde matprocessorn, trots att Elizabeth David varnar för det.

→ Fördjupningsmetallmetoden: Hur man gör majonnäs med en immersionsblandare

Hittills är min majonnäs inte helt rätt, inte så tjock som vad eGullet har gjort. Jag köper också efter bättre kvalitet ättika och experimenterar med blandningar av olivolja och rapsolja för att förbättra smaken.

Eventuella råd för en kille som återhämtar sig från Hellmanns?

[foto: mouseprint.org]