Bra fråga: Varför är min rostade aubergine bitter?

Aubergine är en relativt nytt försök för oss Vi älskar alla typer av grönsaker men har blivit avstängda av aubergine av olika skäl. På senare tid har vi verkligen njutit av det rostade – speciellt i renade dips som baba ghanoush.

En av de sista partierna visade sig ha en obehaglig, sammandragande bitterhet, och vi letade efter svar på vår egen goda fråga. Varför blev det så bittrat, när tidigare batcher av rostad aubergine har varit söta och rökiga? Läs vidare på några av de svar vi kom fram till…

(Till alla goda frågor)

Låt den “bittra juice” dränera – Vi gjorde en särskilt söt batch av baba ghanoush sent på kvällen efter att ha rostat äggplantan på eftermiddagen och lät det sitta i timmar tills vi kom runt till det. Detta kan oavsiktligt låta alla bittra juicer samla och dränera ut. Den bittra satsen var renad varm, direkt ur ugnen.

Vi gjorde ytterligare en sats och den här gången lät den svalna helt, pressa ut saften i vasken innan vi pureade den. Detta var mycket bra och hade en mycket sötare smak.

Mindre är bättre – Mindre, smalare äggplanter, som kinesiska äggplanter, tenderar att vara mindre bittra.

Gå fröslös – Vi gillar konsistensen av de små fröna i en aubergine, men avlägsna några av de hårdare lagren av frön efter rostning kan också minska bitterheten i den färdiga skålen.

Gillar du bitterhet av äggplanter? En vän föredrar dem mer bitter än söt. Eller har du andra sätt att bli av med den astringenta smaken?

(Bildkrediter: Mariquita Farm)

Nästa fråga?