Bra fråga: Vad handlar det om havregryn?

Vad handlar det om havregryn? Jag älskar det, och jag vet att det är riktigt friskt, men är det fallet i alla former? Min mamma säger att det bara är väldigt bra för dig om du får stenmassan, den typ som tar 30 minuter att laga mat på ugnen.

Jag kan inte hitta det där jag är nu (Europa) så jag får de ekologiska havre som lagar mat på kaminen om några minuter. Jag tycker att det är friskt, men min mamma säger att jag i grund och botten bara äter lim. (Vad? Jag vet inte ens vad det ska innebära!). Hjälp mig ut? Tack!

– Tiffany

(Till alla goda frågor)

Det är långt ifrån oss att motsäga din mamma, Tiffany, och vi måste tillåta att hennes preferens för stenjord eller stålskärsort är en som vi delar. Vi älskar den nutty, inte-för-gooey smaken och konsistensen av de hårdare snittna havre.

Vårt preferens är emellertid mer för smaker än hälsa, och vi misstänkte att din mors insistering på hälsovärdet av oats med längre matlagning var felaktigt.

Vi gick till vår pålitliga kopia av Harold McGee På mat och matlagning, och upptäckte att havre är tillgängliga bearbetas på flera olika sätt: rullad och stålskärning. För rullade havre rullas havregryn, kallad groat, till en tunnare fling för snabbare tillagning. Du hittar dem i olika tjocklekar – gammaldags, snabbmatlagning och tjock. Den enda skillnaden är tjockleken på grovflingan.

Stålskuren havre, å andra sidan, är helt enkelt en groat som har huggits i tre eller fyra stycken. McGee säger att varje sort har samma näringsvärde – den enda skillnaden är i matlagningstid och textur.

Hoppas det är bra! Någon har något annat att lägga till?

Nästa fråga?

• Köp ekologiskt stålskär havre från Bobs Red Mill

(Foto Kredit: Winnipeg Cereal Research Center)