Bra fråga: Vad betyder “uppdelat” i recept?

Här är en stor fråga från Neha om en potentiellt förvirrande liten anteckning i många recept. Hon skriver:

Jag hoppas att du kan förklara för mig vad termen “uppdelad” betyder. Jag ser det i recept om vatten, chokladflis, allting. Och jag har ingen aning! jag skulle vilja veta.

Neha, förklaringen till denna potentiellt förvirrande anteckning är mycket enkel. I grund och botten när du ser ordet “uppdelad” efter en ingrediens i ett recept, är det som en liten flagga eller varning till kocken för att låta dem veta att denna ingrediens kommer att inte dumpas i receptet på en gång. Det kommer att delas upp eller användas på mer än ett ställe i samband med receptinstruktionerna.

Så, till exempel, i receptbilden ovan (Stacked Enchiladas med Turkiet och Chipotle Beans, en glad idé för Cinco de Mayo, för övrigt!) De gröna löken delas upp och läggs i matskedsteg i varje lager mellan tortillorna.

Receptskribenter använder ordet “uppdelad” eftersom det är konventionell användning för att bara nämna varje ingrediens en gång i receptens lista. Du kommer inte att lista 1 msk kanel, och sedan igen, 1 msk kanel. Varje ingrediens bör endast listas en gång, men om den kommer att användas på flera olika sätt, är det vanligt att notera “uppdelad” efter ingrediens.

Några recept och ingredienslistor får mycket exakt och berättar för dig hur ingrediensen ska delas upp. Till exempel: 3/4 kopp plus 1/4 kopp Parmesanost, uppdelad. Men det här är besvärligt och opraktiskt för många recept.

Så om du ser ordet “uppdelad” i en ingredienslista, var bara på klockan för receptet som berättade hur mycket av den “delade” ingrediensen som kommer att användas när som helst i receptet. Kanske kräver receptet 2 matskedar kanel, delad, och ändå säger instruktionerna att du lägger bara 1 matsked i smeten och 1 matsked används senare i topping. Var försiktig för instruktioner som dessa senare i receptstegen.

Relaterad: Hur man skriver ett recept som en professionell

(Bild: Scott Peterson för Bon Appétit)