Bra fråga: Vad är en gryta maträtt?

Jag fick en bra grytakokare för semester i år, men jag måste erkänna att jag verkligen inte är säker på vad som gör en gryta maträtt.

Är nyckeln att den kan gå i ugnen? Kan jag använda en kruka då är den ugnssäker? Eller måste jag köpa något speciellt? Tyvärr, det här är en sådan amatörfråga, men jag behöver hjälp!

Tack.
– Mary

(Till alla goda frågor)

Mary,
Det här är en mycket rimlig fråga! Grytor är vanligtvis rätter som kommer att gå in i ugnen vid något tillfälle så, ja, vilken maträtt du använder för en gryta ska vara ugnssäker. Förbi det, det finns mycket flexibilitet i vilken typ av pan att använda, beroende på receptet. De flesta recept, som denna Tonfisk Nudelsgryta på Epicurious, berättar vilken volympanel som ska användas – i detta fall en 2-kvarts maträtt.

Vissa recept, men kommer att ange den faktiska storleken. En mycket vanlig panstorlek för grytor är en 9×13 tums pan. Detta är den klassiska gryta maträtten, och glas eller metall 9×13 pan kommer att se dig genom nästan alla slags gryta.

Vi gillar den här Pyrex 9×13 Skålen eftersom den levereras med ett snäppt plastlock – praktiskt för förvaring och potlucks.

Du kan naturligtvis också använda andra kokkärl, men ibland behöver du justera recept. Om du till exempel gör en lagad gryta som kräver en 9×13-pan, men du lägger den i en rund maträtt med mindre yta, blir grytan djupare och tjockare och kommer troligen att behöva mer matlagningstid. Om du lägger den in i en stor gelépanna skulle du behöva mindre bakningstid eftersom det skulle vara mycket spridet och tunt.

Nu – tillbaka till läsarna. Några förslag till Mary på bra gryta disk?