Bra fråga: Kan jag frysa kokta bönor?

Ava är inspirerad att laga bönor, men hon letar efter några tips om frysning av kokta bönor. Kan du hjälpa?

Allt detta tal om bönor gör att jag vill göra ingenting annat än bönesoppa, grytor och chilis, och jag är fast besluten att börja använda torkade bönor istället för konserverad. Min fråga har att göra med att frysa fördryckta och förkokta bönor. Överallt på internet står det att frysa bönorna efter att de har blötläggs och kokats och sedan avfrostats och använt dem som burk.

Men om jag ska laga något annat med dem, som chili, då kommer de ha lagats tvÅt när de är redo att äta. Kommer det att förstöra deras konsistens eller få dem att falla ihop?

En av de saker jag ser mest fram emot med den torkade är fastare, bättre texturerad bönor utan att skalen faller av, som konserverad. Jag hatar det när skinnen faller av.

Så för ett recept som soppa eller gryta eller chili, där bönorna kommer att tillagas i minst en timme med övriga ingredienser: innan jag fryser bönorna ska jag bara blötlägga? Soak då undercook? eller kan bönor hantera att vara helt kokta två gånger? Om du kan hjälpa mig uppskattar jag verkligen det! Tack!

Frysning är ett utmärkt sätt att bevara kokta bönor! Ett pund torkade bönor ger vanligen cirka sex koppar kokta bönor, vilket ofta är mer än vi behöver. Du kan enkelt frysa kokta bönor för snabb avfrostning och användning i små påsar eller behållare.

Ava, när det gäller splittring av bönor vill vi upprepa Steve Sandos råd. För att minska splittringen, laga dina bönor vid den absolut lägsta temperaturen som du kan. Vi försöker få vår värme tillräckligt låg så att bara en enstaka bubbla kommer upp från potten. Dessutom sätts salt kring halvering genom matlagning som sägs bidra till att minska splittringen också.

Vi skulle ge liknande råd för att laga chili efter att bönorna har lagts till: håll det till en låg simmer. Eller tillsätt de frysta bönorna i slutet efter köttet är fullt kokat så att du inte behöver laga dem igen för länge.

Några fler tips för att använda frysta kokta bönor?

Nästa fråga?

Relaterad: Bra fråga: Hur kan jag göra bönor mer smältbar?

(Bild: Flickr medlem sean dreilinger licensierad för användning under Creative Commons)