Belgisk choklad: Varför är det så bra?

Jag går igenom faser. Jag brukade vara en bestämt mörk chokladgal, men i dag flörtar jag med mjölkchokladsidan av saker också. På vintern är en kopp varm choklad ofta efterrätt och på sommaren gör ett par kvadrater av en Ritter-baren tricket. Det är verkligen ingen nyhet för dig att lite choklad är mycket bättre än andra, men varför är det så? Jag bestämde mig för att titta på den ultimata favorit, belgiska choklad, för att se vad som skiljer det från varandra.

Jag besökte faktiskt staden Bruges i Belgien några år tillbaka på en dagstur från Paris. Staden är känd för sin spets och choklad, och dagen förvandlades till en chokladhoppingstur genom staden. Jag visste inte varför, men det var säkert bekräftat: Detta var några av de bästa choklad jag någonsin hade haft. Skälen till detta är inte nödvändigtvis skurna och torkade, men några slår säkert ut.

1. Små Butiker & Handgjorda: Så mycket av den choklad som säljs idag är massproducerad i stora fabriker, och så många av de lilla belgiska chokladerna hittar du i godisaffärer och matbutiker gör fortfarande mycket det gammaldags sättet, i små dedikerade butiker, för hand . Detta gör en skillnad (och förklarar kostnaden också).

2. En annan process: 1912 skapade Jean Neuhaus en ny chokladprocess med couverture (eller chokladdiskar eller småbitar) som han smälte ner för att bilda speciella bonbonar med en mängd olika frukter, nötter och krämer. Några belgiska chokladkakor idag är fortfarande kända för dessa speciella choklad. Många företag gör choklad på det här sättet, men de måste återuppvärta sin kupong efter det sändes medan många belgiska affärer antingen gör egna eller förvärvar det från små chokladfabriker i närheten. Så nära att de ofta får det fortfarande varma så att de inte behöver värmas upp igen, vilket gör att konfektens botten blir bättre och behåller mer av sin rena chokladmassa.

3. En kulturell tradition: Det finns något att säga om att vara omgiven av något i din stad eller stad. I vissa belgiska städer finns det många chokladaffärer och historier som är äldre. Enligt min erfarenhet är folk i stan väldigt villiga att prata med dig om deras traditioner och processer. Familjer skickar ner recept till varandra; det är nästan i luften. Kvaliteten är så ofta mer inneboende i någonting med en stark tradition och en kulturell bakgrund. Jag tror det är fallet här.

Vad är din favorit choklad? Kommer den från Belgien? Eller någon annanstans?

Relaterad: Lyxig belgisk choklad: Choklad Meets Wine

(Bild: Dana Velden)