Baka som en britt: 5 kakor varje engelsk bager älskar

Victoria Sponge Sandwich Cake

(Bildkrediter: Foto: Joe Lingerman; Illustration: Kath Nash)

Tårta är nyckeln till den brittiska själen. Generationer av oss har tröttats av tårta, vi firar med tårta, och vi trösta och fira andra med tårta. Där amerikanerna har kakor och mjölk, har vi te och en tårta. Våra kakor är inte alltid en utarbetad prestationskonst – för oss är de bara smaken av hemmet.

Kaffe och valnötkaka

(Bildkrediter: Foto: Paola Thomas; Illustration: Kath Nash)

Vårt år präglas av en cykel kakor: tjock frostat julkaka, marcipan-y Simnel-tårta på påsken, dekadenta konfektioner av frukt och grädde på sommaren, extravaganta smörkakade lagerkakor för födelsedagar. Stormarknadens hyllor staplas med alla typer av läckra godsaker, från nyfödelsedagsburkar till glada Battenbergs och chokladschweiziska rullar. Vi äter – och njut – fruktkakor.

Och vi äter inte bara kakor – vi baka dem också. Medan vi definitivt ska göra enstaka paj, och kanske ibland kan dabble i den exotiska amerikanska riken av kakor, den fruktansvärda oförutsägbara brödens värld, eller den fina franska domänen av konditorivaror. Men när en Brit berättar att de bakar, kan man i allmänhet anta att en tårta kommer att komma ur ugnen.

Choklad Svamptårta med Ganache Frosting

(Bildkrediter: Foto: Paola Thomas; Illustration: Kath Nash)

Barnen vet att raid tårtan för hemlagad bananbröd när de kommer hem från skolan. Svärföräldrar kommer till te? Vi hälsar dem med en svampkaka, nyskapad den morgonen. Hemlagade kakor tas in på kontoret, säljs på baksalget och byn fêtes, och tar stjärnfakturering på fester och potlucks. Vi bager kakor för att göra det mesta av enkla, ärliga ingredienser, och eftersom de smakar så mycket bättre än de alltför suckrade matvaruversionerna, med deras oundvikliga underton av kemikalier och besvikelse.

  Bra fråga: Hur kan jag göra Creamier Ice Cream?

Barn lär sig att baka tillsammans med sina föräldrar och morföräldrar – rockkakor och fekakor, flapjackor och syltartrar – och sedan en dag, hemma eller i skolan kommer du att prova en Victoria-svamp. För att du, när du har behärskat Victoria-svampen, öppnar hela universet för brittisk tårtbakning till dig.

Dessa fem klassiska brittiska kakor kan betraktas som variationer på det grundläggande moderreceptet. Ändra proportionerna något och du får en tätare Madeira tårta; ändra smak och du har en citron, valnöt eller choklad svamp; Experimentera med smörkrämer, ganaches och drizzles och du har verktygssatsen att börja skapa egna smakkombinationer.

Easy Madeira Tårta

(Bildkrediter: Foto: Paola Thomas; Illustration: Kath Nash)

Ursprungen av dessa kakor är förlorade i tidens tänder – Hannah Glasse är Konst av kokkonst gjordes enkelt och enkelt publicerad 1747 ger ett recept på pundkaka som är ganska bekant med ingredienser och metod, men de här kakorna tog verkligen av i viktorianska tider, när den nyfångade traditionen för eftermiddagste mötte uppfinningen av bakpulver.

Kakor som dessa skulle ha varit betjänad till denizens of Downtown Abbey, alla var mina välkända barndomskompisar under 70- och 80-talen, och alla, även om de är charmigt retro, visas fortfarande regelbundet på Instagram till denna dag. Den snabba, lätta och mångsidiga Victoria-svampen är någonsin drottningen, medan den ärafulla Madeira och gammaldags citronregn är den typ av tårta du kan piska upp på en regnig söndagsmiddag för att glädja de hungriga horderna under veckan.

Citron Drizzle Cake

(Bildkrediter: Foto: Paola Thomas; Illustration: Kath Nash)

  Ingrediens Spotlight: Maggi krydda sås

De mer festliga lagerkakorna tar lite mer tid och ansträngning och kan göras för en väns födelsedag eller annat speciellt tillfälle. Oavsett vad du väljer, kom ihåg att dessa kakor inte kräver något krångel med rörspåsar och matfärger. I stället är de köksbordskakor, som är avsedda att delas med vänner och familj, över en kruka med te och livligt konversation.

Eller kanske bäst av allt, smyga en bit bara för dig själv och krulla upp på soffan, med en tidning och en skiva av himlen.

Få recepten

  • Citron Drizzle Cake
  • Easy Madeira Tårta
  • Choklad Svamptårta med Ganache Frosting
  • Kaffe och valnötkaka
  • Victoria Sponge Sandwich Cake