Är tomater löv faktiskt giftiga?

(Bildkrediter: phoebe / Shutterstock)

Det är allmänt trott att bladen på en tomatplanta är giftiga, så vi förkastar ofta eller undviker dem. Men det är det verkligen sant eller helt enkelt en överdriven historia som lyckats hålla fast? Sparar vi en helt ätbar del av denna växt?

Tomatblad och deras giftiga rappor

Wariness om tomat lämnar stammar, till stor del, från anläggningens status som en del av näthetfamiljen. Medan denna familj spelar värd för en mängd olika giftiga “dödliga” växter är tomaten inte en av dem, trots att de innehåller alkaloiderna och solanin.

Precis som med många andra växter och grönsaker handlar det om den mängd som konsumeras. Det finns gott om livsmedel som, när de ätas i stora mängder, kan vara skadliga. För tomatblad, skulle detta kräva att äta minst en halv och en halv – en exceptionellt stor mängd.

→ Läs mer: En kort historia om den otroligt dödliga nattskyddet

Tomatblad har en mycket skarp doft, som säkert kan vara avskräckande för vissa, men inte en indikation på att de är skadliga. Dessutom ser vi inte eller höra om tomater lämnar mycket ofta. Tomatbladverk säljs inte kommersiellt, det ses inte heller i recept, men det utesluter knappast att de är giftiga.

Var är beviset?

Finns det faktiskt några svåra bevis för att hävda detta påstående? Inte enligt Harold McGee i sin Curious Cook kolumn för The New York Times, vem citerar finns det bara lite bevis för att stödja tron ​​att tomatblad är giftiga.

Jag pratade med Craig LeHoullier, författare till boken Episka tomater, och som Harold McGee, håller han med om att mycket av vad vi hör om tomatblad är anekdotiskt. Han föreslår att en del av skittheten kring tomat lämnar stammar från den ofta upprepade närvaron av solanin, alkaloiden som också finns i potatis. “Kanske tråkigheten om att konsumera tomater löv kommer att gå bort med tiden, och kanske vad som händer nästa är torkat tomatlövverk i en burk bredvid gurkmeja eller i färska livsmedelspaket vid sidan av timjan.”

Omogna, gröna tomater innehåller också både solanin och tomat, även om nivåerna minskar när tomaten mognar. Ändå smälter vi glatt och friterar dessa omogna gröna tomater utan tvekan. Tidigare Chez Panisse-kocken Paul Bertolli inkluderar även bladen i sin tomatsås för att lägga till en stans till smaken. Medan bladen kanske inte har den söta, mogna smaken av en sommarbiffstek, har de i själva verket en tomatsmak.

Har du någonsin lagat med tomatblad? Hur använde du dem?