Är det fråga om ditt lager är klart?

Hur man gör kycklinglagret i den långsamma kokaren

(Bildkredit: Emma Christensen)

Kyckling, nötkött, grönsaker eller fisk – hemlagad beståndsdel är en praktisk stapel att ha runt eftersom den utgör grunden för så många recept vi älskar. Men vi har alltid lärt oss att beståndet ska vara så klart som möjligt och fri från grumliga ofullkomligheter, vilket ofta är lättare sagt än gjort.

Så vad händer om ditt lager blir grumligt? Spelar det verkligen någon roll?

Smaken är vad som händer

I slutet av dagen är det väldigt viktigt att ditt lager smakar – inte hur det ser ut – så det är okej om ditt lager blir grumligt. Medan det kanske inte ser perfekt ut, påverkar molnigheten inte den totala smaken av beståndet. När allt kommer omkring lagar vi mat i vårt eget kök, som inte fungerar i en fin restaurang.

Detta är varför ditt lager är molnigt

Det finns några anledningar till varför ditt lager kan ha visat sig vara grumligt. Generellt sett är lagerets molniga natur helt enkelt på grund av föroreningar eller partiklar i beståndet.

Lager bör alltid startas med kallt vatten och kokas, avtäckas, med en simmer, utan att någonsin komma till fulla koka. Om lagret kokar, emulgerar något av fettet i vätskan, vilket kan göra det molnt. En annan anledning till molnighet är att beståndet inte var ansträngt väl eller alls.

Så här kan du fixa det

För att undvika att hemlagad bestånd blir grumlig i första hand, börja alltid med kallt vatten, oavsett vilken typ av lager du gör. Var noga med att inte sätta på värmen för högt för att undvika att lagret når att koka när det kokar. Det här är en bra förebyggande åtgärd för att hålla föroreningar, som små bitar av ingredienserna eller fetterna, från att försvaga beståndet.

Om beståndet blir grumligt, är det bästa sättet att avlägsna föroreningar genom att spänna det. Använd en finmassfilter och överväg att föra den med ostklaff för att fånga ännu mer matpartiklar och bitar av fett.

Men, om du inte gör en konsommé eller ett annat recept som kräver en orörlig utseende, är det okej om ditt lager är lite grumligt. Utsikten är inte allt – din soppa, gryta eller braise kommer att bli bra och smaka gott.

Gör hemlagad lager

  • Hur man gör kycklinglagret i den långsamma kokaren
  • Hur man gör kycklinglagret i tryckkokaren
  • Hur man gör vegetabiliskt lager
  • Recept: Rostad vegetabilisk lager
  • Recept: Skaldjur Stock