Allt i familjen (Cocktail): Sours Straight Up Cocktails

Margaritas. Daiquiris. Sidvagn. Det var inte för länge sedan jag insåg att några av mina favoritdrycker hade något gemensamt. Var och en är medlem i en viss tårta och läcker utökad cocktailfamilj: Sour.

Den perfekta kombinationen av citrusfiskhet och mjukt sötma, bakom den rika värmen av alkohol, Sours är en av de tidigaste cocktailtyperna på rekord (Brandy Sours var stor på 1850-talet), och deras moderna kusiner (Cosmos, någon?) Är fortfarande hålla sina egna.

Syrans skönhet är dess enkelhet: blanda ihop en baslut, en sur ingrediens – vanligtvis färska citron- eller limejuice – och en sötningsmedel, och det är bra att gå.

Inom Sour-familjen finns Classic Sours, International Sours och New Orleans Sours. Classic Sours kännetecknas av de alkoholfria sötningsmedel som de blandas med (socker, smaksatt sirap eller en söt fruktjuice):

  • Daiquiri (rom, limejuice, enkel sirap)
  • Whisky Sour (whisky, citronsaft, enkel sirap – recept nedan)
  • Citron Drop (citrus vodka, citronsaft, enkel sirap)
  • Pisco Sour (pisco brandy, citronsaft, enkel sirap – med Angostura bitter och äggvita)

International och New Orleans Sours (som definierad av mixologen Gary Regan), å andra sidan, får sin sötma från likör. I fallet med New Orleans Sours, en apelsin-flavored en, som Cointreau, triple sec eller curaçao:

  • Margarita (tequila, limejuice, trippel sek eller Cointreau)
  • Sidecar (brandy, citronsaft, Cointreau)
  • Cosmopolitan (vodka, lime och tranbärsjuice, Cointreau)
  • Luftfart (gin, citronsaft, Maraschino likör)

Möjligheterna är nästan oändliga, men en av mina personliga favoriter i gänget går direkt tillbaka till grunderna: Whisky Sour.

Whisky Sour
(anpassad från Salvatore Calabrese, Klassiska Cocktails)
gör en cocktail

1 3/4 ounce bourbon (eller råg whisky)
2/3 uns nysspressad citronsaft
1 tesked sirap
1 äggvita (valfritt – jag lämnar ut det)

Häll alla ingredienser i en cocktailskakare över is och skaka snabbt. Spänn i ett cocktailglas och garnera med en Maraschino-körsbär (jag har använt hemgjorda från tidigare i sommar, mmmmm!) Och en valfri orange skiva.

Relaterad: Straight Up: Kan du hjälpa till att spara Daiquiri?

(Bilder: Nora Maynard)

-Nora