8 Expert Tips för att bygga den perfekta Banh Mi Sandwich

(Bildkrediter: Paige Green)

Enligt cookbook författare Andrea Nguyen, vietnamesiska banh mi smörgåsar är galen läcker. Så mycket så är den galna läckra en del av titeln på hennes senaste bok, The Banh Mi Handbook! Vi håller helt med henne, så vi hamnade i Andrea och hon gick igenom tips för varje del av smörgåsen så att vi kan bygga våra egna läckra skapelser hemma. (Tips: det är verkligen inte så svårt!)

(Bildkredit: Emma Christensen)

Andrea skrev den här boken delvis för att hon “ville ge folk tillåtelse att leka med vietnamesisk mat.” Även om banh mi smörgåsar har en delikat balans av söta, salta, sura, kryddiga, varma, kalla och varierande texturer, säger hon att det inte är “något mysterium för detta”. Kan inte hitta en viss traditionell ingrediens? Koppla av, det finns gott om substitutioner du kan göra och ändå sluta med något väldigt gott.

(Bildkrediter: Paige Green)

Det finns 8 huvudkomponenter till en banhmacka, och här är Andreas tips för varje del:

1. Bröd – Om du inte kan hitta egentliga vietnamesiska banh mi brödrullar, “Svett inte det. Det är inte en gammal vietnamesisk hemlighet.” Det viktigaste att komma ihåg är att brödet ska vara ett ljust ramverk som håller fyllningarna i, men inte skrapar taket på munnen. Leta efter ett icke-fancy bröd med en bomullsmjuk, mjuk smula. Baguetter från en stormarknad, torta eller cubano rullar, eller till och med kaiser rullar är bra ersättare.

2. Färska Chiles – Banh mi smörgåsar behöver ett kryddigt element, så använd tunt skivad medium-hot chiles som jalapeños eller Fresno chiles.

3. Cilantro – Örter lägger till friskhet och brådska, och medan koriander är det traditionella valet, kan du alltid använda vad som är säsongsbetonat eller vad du har omkring som färsk mint, thailändsk basilika eller italiensk basilika.

4. Gurka – Gurka lägger till ett krispigt element när det uppdaterar och kyler gommen från de starkare smaksatta eller kryddiga delarna av smörgåsen. Har du inte gurka runt? Prova strimlad isberg eller romantinsallad istället.

5. Krydda sås – Detta ger smörgås ett extra skott av salt och smak, särskilt eftersom det inte finns mycket kött i banh miss. Medan den traditionella såsen som används är Maggi krydda, kan du ersätta sojasås, tamari eller till och med Braggs Liquid Aminos istället.

6. Majonnäs – Majonnäs gör smörgås rikare och fuktar brödet, men saltat smör eller till och med avokado kan användas här istället.

(Bildkrediter: Paige Green)

7. Ättiksgurka – En riktig banh mi smörgås måste ha pickles, inga argument här. De lägger till knäckiga och snygga element, och i motsats till västerländska pickles är banh mi pickles mer söta än sura. Andrea säger att det här är det enda som är värt att göra hemma eftersom det är svårt att hitta förberedda men mycket lätt att göra: det finns ingen konservering, de håller länge och du kan använda rester i risplattor, nudelskålar eller sallader! (Om du är riktigt kort i tid kan du dock lägga till lite socker i saltlake med vanliga pickles för att söka upp dem.)

→ Få Andreas recept: Daikon och morot Pickle (Do Chua)

8. Kött eller annan fyllning – Oavsett fyllning du väljer, oavsett om det är tofu eller grillat fläsk, se till att det är inte alltför våt eller saftig. Fyllningen ska vara relativt torr, och kom ihåg att banh miss inte innehåller ett ton kött. Förhållandet mellan protein och grönsak bör vara ett visuellt förhållande av 1: 1 eller 1: 2. Grillade grönsaker är ett bra vegetariskt alternativ.

Är du redo nu att gå ut och bygga den perfekta banan min? Med dessa tips i åtanke är du säker på att bygga något galet, läckert att kalla din egen!

→ Läs vår recension: The Banh Mi Handbook av Andrea Nguyen

Tack Andrea!