7 tips för att få ut det mesta av din långsamma spis

Det är skrymmande och tar upp dyrbart skåputrymme, men vi kommer aldrig att bli av med vår långa spis. Det kan vara en sådan livsuppehållare de veckorna när tiden är knapp och vi vill bara göra en stor sats av något att se oss genom veckan. Oavsett vilken typ av långsam spis du äger är grunderna för hur du använder den samma!

Att använda en långsam spis är super lätt. Faktum är att något bra långkokt recept också brukar berätta hur du ställer in timern, när du ska lägga till ingredienser och så vidare. Det tar ut mycket av gissningsarbetet. Om du är ny för att sakta matlagning, läs igenom användarhandboken så att du känner till några önskemål eller krav på din speciella spis.

I allmänhet är här de grundläggande riktlinjerna som vi följer när vi använder vår långsamma spis:

1. Rensa lite räknareutrymme – Det är säkert att gå och lämna din långsamma spis utan övervakning medan det gör jobbet, men några försiktighetsåtgärder skadar aldrig. Sidorna genererar lite måttlig värme, så vi placerar ugnen sex inches eller så bort från väggar eller andra apparater så att värmen kan släppas ut. Botten är gjord för att vara säker på vilken räknare som helst, men du kan ställa den på en kylhylla om du är orolig.

2. Förbered receptet – Ett gott antal långsamma kokar recept kräver bara några grundläggande prep arbete som att skära grönsaker eller trimma kött innan allt blir dumpat i långsam spis. Om du har tid, får du bättre smak i din sista maträtt om du också brinner köttet och sår grönsakerna.

  Recept: Laddad Bakad Potatisgryta

3. Sätt ingredienserna i långsam spis – Den långsamma ugnen ska vara mellan halvvägs och tre fjärdedelar för bästa matlagning. Om ditt recept använder flytande, bör det komma ungefär halvvägs upp ingredienserna (eller mindre). Mycket liten vätska kommer att förångas under tillagningen, så du behöver i allmänhet inte mycket av det!

4. Sätt på locket – Locket ska passa snyggt över långsam spis med inga luckor för att ånga ska kunna fly. Långa köksredskap beror på att maten hålls upp till en stabil temperatur (vanligtvis runt 210 °) och håller den där. Om locket inte är litet, fungerar inte ugnen så effektivt. Om locket har tappats på golvet en för många gånger och har några luckor, linda ett ark av aluminiumfolie över toppen av spisen för att försegla allt i.

5. Ställ matlagningstiden – Tillagningstemperaturen är densamma för alla inställningar (igen, ca 210 °), så den inställning du väljer bara dikterar hur snabbt den långsamma kokaren når den temperaturen. De lägre inställningarna (vanligen 8 timmars och 10 timmars tillagningstider) värmer maten försiktigt, medan de högre inställningarna (4 timmars och 6 timmars tillagningstider) värmer det snabbare. Moderna långa kokar är konstruerade för att få mat till temperaturen inom ett säkert fönster av tid och hålla den där.

6. Gå bort och låt det laga mat! – Detta är den sanna lyxen av den långsamma kokaren: att kunna gå och inte tänka på det i timmar. Du behöver inte röra innehållet eller kontrollera att det är framsteg – i själva verket kommer det att låta värme undkomma och kan störa matlagningsprocessen. Några recept får dig att lägga till snabbkokande ingredienser (som ömma grönsaker, pasta eller skaldjur) under den sista timmen av matlagning, men förutom det behövs inget ytterligare.

  Så här gör du de bästa grillen bakbenen i den långsamma kokaren

7. Slutet på matlagningen – Som någon annan maträtt måste långsamma kokplattor ätas, kylas och lagras inom en säker tidsperiod, så se till att du är ute när matlagningscykeln slutar. De flesta moderna modeller kommer automatiskt att växla över till en “uppvärmningscykel” i slutet av matlagningen om du inte är där. Detta bör hålla maten tillräckligt varm för att förhindra att den förstörs, men det kan överkoka maten om den används för länge.

Vilka andra tips (eller frågor) har du på att använda en långsam spis??

Relaterad: Hur man brinner i en långsam spis

(Bild: Tro Durand)