5 tips som hjälper dig att bestämma om du har bakat en “bra” brödbröd

Många bagare och elever spenderar år som gör sina bakverksteknik perfekta. Det finns hela skolor som ägnas åt brödbakning och stora kokböcker fokuserade enbart på båten. Ju mer jag baka bröd hemma desto mer är jag intresserad av att bli bättre på det och räkna ut hur man ska utvärdera och njuta av det. Här är 5 tips som hjälper dig att veta om du har bakat en stor brödbröd:

Jag kan inte tänka på något mycket mer tröstande i köket än att ida och baka din egen brödbröd, och sedan slathering det med smör eller sylt när det fortfarande är varmt. För några veckor sedan hade jag den stora möjligheten att delta i Knäskonferensen West här i Washington State. Denna konferens drar en dynamisk folkmassa av bönder, fräschare och bagare – alla intresserade av hela korn. Jag träffade bönder som växer olika enväxthalter och som uppmuntrar bakare att börja baka bröd och kakor med varje. Jag gjorde också mina egna hemlagade soba nudlar, och lärde mig en hel del om surdejstarter och navigerade knepiga vedeldade ugnar.

Men en av höjdpunkterna var en brödbakningsklass med George DePasquale, grundare av Seattle-baserade Essential Baking Co. I klassen lärde vi oss olika knådningstekniker och insiderhemligheter, men min favorit del var när vi tog vår loaf ut ur ugnen och analyserade den tillsammans, diskutera vad som gör en riktigt “bra” brödbröd.

I klassen gjorde vi en ganska traditionell surdegbod, så vet vi att dessa överväganden är anpassade till den speciella brödstilen. Och naturligtvis rör de bara på ytan, vilket är faktiskt en av de saker jag älskade om konferensen i allmänhet: vi måste ta på ytan av ett antal nya traditioner, recept och praxis – bara tillräckligt för att växa nyfiken nog att utforska på egen hand hemma.

Hur man bestämmer om du har bakat en bra brödbröd

Vänta! Innan du ens skar i din brödbricka för att börja analysera och njuta av det, ska det vara 90 grader Fahrenheit (eller kallare). Om du skär det medan det är för varmt släpper du ut viktig ånga och du kommer slutligen att påverka krummens struktur.

1. Utanför Färg: Utsidan av din brödbröd ska vara relativt mörk. Medan du självklart vill undvika en bränd brödbricka, är ett fint mahognyutseende idealiskt – ju mer färg desto mer smak.

2. Glöd: DePasquale beskrev en viss rödaktig glöd och sken som en bra brödbröd kommer att ha på utsidan av skorstenen; det här är när du vet att jäsningsprocessen är klar.

3. Crumb: Krummen är en term som bakverkare använder för att prata om insidan av en brödbröd. Det beskrivs ofta som anbud, och beroende på vilken typ av bakare eller typ av bröd du bakar, finns det vissa överväganden du letar efter (storlek på hål, struktur, färg). Oavsett brödtyp, är det bästa sättet att utvärdera smulan att först skära brödet rakt ner i mitten. Kolla sedan på inredningen. Om smulan är för snäv (ser mer ut som ett kommersiellt smörgåsbröd) är det troligt att du kanske har använt för mycket jäst (eller honung, om du använde honung som sötningsmedel). Eller kanske var du för kraftig när du formade brödet.

4. Balanserade insatser: Om du har lagt till någonting i din brödbröd som örter eller nötter, vill du helst att de balanseras genom hela brödet, och inte alla samlas på ena sidan eller mot botten av brödskivan.

5. Skriv ner den: DePasquale uppmuntrar alla att ta anteckningar på ditt bröd. Medan vi tror att vi alla kommer ihåg våra observationer nästa gång vi befinner oss i köket, så är det bara inte fallet (för mig, ändå). Jotting ner anteckningar om vad som fungerade och vad som behöver förbättras nästa gång kommer sannolikt att garantera lite informerad utveckling.

Läs mer → Kneading Conference West
Besök → Essential Baking Co. i Seattle, WA

Har du några tips för att berätta när du verkligen har slagit på en bra brödbröd??

(Bild: Chris Perez)