5 tips för matlagning med grekisk yoghurt

Jag tror att ett av de mest värdefulla verktygen du kan ha i kylskåpet är ett badkar med grekisk yoghurt. Det är det jag lutar på de flesta morgnar för en snabb och tillfredsställande frukost, men jag vet att det också kan göra så mycket mer. Jag befinner mig själv när jag piskar upp lunch, middag och mellanhänder, eftersom det kan vara ett byte för ett antal ingredienser. Jag tröttnar aldrig på den krämiga, smakfulla smaken det ger till recept. Här är vad du behöver veta för att välkomna grekisk yoghurt i din matlagningsrutin.

Yoghurt & Dill Chicken Salad

(Bildkrediter: Tro Durand)

1. Koka med vanlig fetthalt eller 2% grekisk yoghurt.

Om du inte gör en söt efterrätt där vanilj yoghurt lägger till lite extra extra (som i den här kakan) är det i allmänhet den enda sorten av grekisk yoghurt du ska gå för när matlagningen är vanlig.

Det är också bäst att gå med helmjölk, fullfett grekisk yoghurt för bästa smak och konsistens, men 2% kan användas om du föredrar. Undvik nonfat yoghurt, eftersom det inte bara kan innehålla fyllmedel och stabilisatorer som kan förändra smaken och strukturen på vad du lagar mat, men det har inte bara samma rika smak och munkänsla som sorter med fetthalt i dem.

Hur man gör klassisk grön gudinna dressing

(Bildkredit: Lauren Volo)

2. Byt yoghurt för mayo i sallader och dressingar.

Det enklaste sättet att börja använda yoghurt i din matlagning är att byta ut det för andra typer av mejeri eller mayo. Lätt upp kyckling-, tonfisk-, ägg- eller potatisallad genom att byta ut några eller alla majonnäs som krävs i ett recept med grekisk yoghurt. Det kommer att göra en färdig produkt med en trevlig tang. Eller använd den platsen för mayo i ett krämigt dressingrecept, som Green Goddess. Du kan faktiskt även svepa lite grekisk yoghurt på brödet på din kalkonsmörgås, i stället för mayo, och jag garanterar att det blir lika gott.

Få ett recept: Potatisallad med yoghurt, Arugula och örter

3. Prova det som en marinade för kött eller fisk.

Grekisk yoghurt ger en bra marinaden bas, eftersom den klamrar sig till köttet medan den tenderer och säkerställer att den lagar sig för att vara fuktig och smakfull. Det kan vara så enkelt som en blandning av grekisk yoghurt, en duggregn olivolja och lite salt och peppar, eller du kan jazz marinade upp med saker som citronsaft, Dijon senap, hackad vitlök, färska örter eller kryddor. Låt din kyckling, biff eller fisk hänga ut i marinaden i ett par timmar i kylskåpet, och sedan antingen grilla eller steka det.

Få ett recept: Yoghurt-Marinerad Kyckling & Krämig Grönsås

Pumpa Quesadillas med Lime-Jalapeño Yoghurt

(Bildkredit: Andrea Bemis)

4. Använd den i stället för gräddfil i dips och för dollops.

Jag har sällan gräddfil i mitt kylskåp, men jag har alltid grekisk yoghurt, så byter jag det i (en till en) i dip recept och använder den också för att docka min quesadillas, tacos och bakade potatisar. Det är lika snyggt och krämigt som surkräm, och du och dina medmänniskor kommer knappast att veta skillnaden.

Få ett recept: Fransk lökduk med karamelliserade lökar och grekisk yoghurt

5. Rör det i soppor eller kasta det med pasta, i stället för tung grädde.

Soppor och pasta som är berikade med tung grädde är verkligen dekadenta, men de kan vara lite för rika för min smak ibland. Jag älskar att röra lite grekisk yoghurt i en simmeringgryta med puréed soppa, som potatis och purjolök eller tomat, precis före servering. Det gör det inte bara krämigt, men det förtjockar det också lite och ger det en känsla av tang som verkligen balanserar smakerna. Eller fortsätt och använd den i stället för någon eller all den tunga grädden i pasta och pastabakar – det ger den krämiga munkänslan, men kommer inte att väga upp skålen.

Få ett recept: Dubbel spinatpasta gryta med Pesto & Asiago ost

Vilka är dina favorit sätt att laga mat med grekisk yoghurt? Jag skulle gärna höra om dem!