5 tips för en bättre smaksättning tomatsås

Grön tomatsås med färska tomater

(Bildkredit: Emma Christensen)

När det gäller att göra tomatsås har alla en egen favoritmetod. Det kan variera mellan färska tomater och konserver, en sås som simmrar i timmar till en som är klar på 20 minuter, eller din italienska mormors recept som strikt förbjuder oregano.

Poänget är att det inte finns någon rätt eller fel sätt att göra tomatsås. Vad som är viktigast är att din sås är fylld med smak så fantastiskt att du vill skära den från kruken direkt i munnen. För att hjälpa dig att komma dit, överväga några (eller alla!) Av dessa fem tips för att packa ännu mer smak i din nästa sats tomatsås.

1. Använd vin.

Både rött och vitt vin fungerar extremt bra för att lägga till smak för tomatsås. Rött vin ger såsen ökad rikedom och robusthet, medan vitt vin ger en fruktig smak. Inkorporera vinet tidigt i matlagningsprocessen, strax efter att grönsakerna har mjukat. Låt sedan vinet laga mat och minska nästan hela vägen. Alkoholen kommer att laga mat, medan dess underbara smaker lämnas efter. (Inga vin i ditt kök? Försök med ett av dessa ersättare.)

2. Rasta tomaterna först.

Oavsett om du använder färska eller konserverade tomater, överväg att rosta dem nästa gång du gör sås. Denna enkla sak kommer helt att förändra såsens dynamik. Rostade tomater ger ett starkt djup av smak till en annars enkel sås. Värme är lik smak, folk. (Prova att rosta dem super snabbt under köttfärgen.)

3. Lägg till en Parmesan eller Romano skål.

Nästa gång du når slutet av ett block av hård ost, som Parmesan eller Romano, släng inte skallen bort. De flesta av oss äter inte denna del av osten (även om det är ätbart), men det är faktiskt extremt smakfullt. Tillsätt skalen till såsen när den börjar simma. Några eller hela osten kan upplösas under tillagningen. Om inte, se till att ta bort vad som finns kvar innan det visas.

  Inne i kryddskåpet: Sumac

4. Rör lite smör.

Ja, smör. Att lägga några matskedar (eller i fråga om Marcella Hazans berömda tomatsås, ungefär en halv kaka) smör kommer verkligen att höja din nästa sats sås. Smör har makt att göra såsen flätig, rik och underbart dekadent.

5. Försök ansjovis.

Det var en tid jag skulle ha skrynkligt mitt ansikte och cringed vid denna idé. Men var säker på att detta inte kommer att tillföra en fiskig smak till såsen. Lägga till ansjos – prova 1 till 2 filéer – eller en klump av ansjovispasta skapar en unik och subtil rikedom och en härlig umami kvalitet.

Kom igång med dessa tomatsås recept!

  • Ingen kocktomatsås
  • Hur man gör en grundläggande tomatsås med färska tomater
  • Marcella Hazans berömda tomatsås
  • Rostad tomatsås med vitlök

Vad är din råd för att göra en stor smaksatt tomatsås?