5 tips för att köpa den grekiska fetan av dina drömmar

När du tänker på Grekland, kanske du tänker på många saker – varmt Medelhavet väder, Parthenon, kanske – men jag tänker på fetaost. Grekland är absolut moderlandet för den här saltiga, smarta, ojämn smula osten. Gå till ostgången i din lokala mataffär och du kommer sannolikt att bli hälsad av en myriad av feta val från Grekland. Så hur väljer du det bästa? Håll dessa tips i åtanke och du kommer att kunna hitta feta som passar dig.

1. Ditch de smuliga sakerna.

Visst är behållarna med smulad fetaost bekväm, men du riskerar att inte köpa den färskaste produkten. Det är svårt att bedöma kvaliteten på feta när den redan är smulad. Behållarna med smulad feta innehåller vanligen pulveriserad cellulosa eller någon annan form av antiklumpningsmedel, vilket gör att smulor kan smaka torra och ganska hårda. Förkrummad feta har också en mycket kort hållbarhet, som bara varar några dagar i ditt kylskåp när den öppnades.

2. Välj istället block i saltlake.

Det bästa sättet är att köpa ett feta-block som finns i saltlake. Ett block kommer definitivt att vara fräschare än smulorna. Men hoppa över blocken som helt enkelt förpackas i plast och i stället plocka alltid de block som sitter i en saltkolle. Feta bör alltid skyddas mot exponering för luft, vilket gör att det torkar ut och kan göra det smakt surt. Kölden håller den skyddad. Förvara den i sin saltlake, och den kommer att vara fuktig och fräsch i upp till tre månader.

Broccoli & Feta Pesto

(Bildkrediter: Tro Durand)

3. Vet vad som gör grekisk feta annorlunda.

Skanna ostgången för feta från Grekland – det är det enklaste sättet att veta att du köper den verkliga affären. Även om EU begränsade användningen av namnet “feta” till Grekland under 2005, gäller denna regel endast Europa, vilket innebär att om du bor utanför Europa hittar du gott om ost som är märkt “feta” i butiker som kommer från många andra hörn av jordklotet. Sann fet är gjord i Grekland från fårmjölk (och kanske lite getmjölk), rennet och salt. Mjölken från Grekland är faktiskt hemligheten till storfeta, eftersom den har en unik smak som inte kan replikeras. Koksmjölkfeta, gjord i USA, är feta-stil-ost snarare än en sann fet.

4. Leta efter fårmjölk eller en kombination av får- och getmjölk.

Problemet med autentisk grekisk fetaost spårar inte ner det – grekiska och Mellanösternmarknaderna är bra satsningar bortom din dagligvaruhandel – det är priset. Det kan vara dyrt. Om du inte kan ta hand om det eller letar efter en mindre dyr pick väljer du åtminstone en feta som är gjord av all fårmjölk eller en kombination av får- och getmjölk. Det kommer att få dig ganska nära smak och struktur av grekiska fetas.

Tomat sallad med rödlök, dill och feta

(Bildkrediter: Tro Durand)

5. Välj vanlig, inte kryddat.

Titta bortom marinerad feta och soltorkad tomatfeta. Medan frestande, är det bästa feta i ditt liv det vanliga grejerna. Krydderier och marinader kan maskera ostens sanna smak och, om du köper de bra sakerna, vill du smaka på den här smaken. De torkade örterna och kryddorna på osten kan också bli oaktiga över tiden. Istället, om du älskar smaken av marinerad feta, försök att marinera det själv. Det är faktiskt ganska enkelt att göra och gör för en enkel och imponerande aptitretare – ge det här receptet ett försök och bara byta i feta.

5 sätt att njuta av storfeta

  • Vattenmelonsallad med Feta & Mynta
  • Rostad fetaost med Fig-Thyme Compote
  • Kallad svart böna, Feta & Gurka Salad
  • Broiled Steak & Asparges med Feta Creamsås
  • Spenat och Feta Hand Pajer