5 misstag att undvika vid användning av en elektrisk tryckkokare

(Bildkredit: Kelli Foster)

Det kan bli allt större tonvikt på att få måltider på bordet snabbare med mindre planering, eller bekvämligheten med att ställa in den och gå bort (ingen övervakning som stovetopversionen). Eller kanske vi bara vill prova något nytt i köket. Oavsett, elektriska tryckkokare har stigit, och jag är helt ombord.

Från bönor och spannmål till kött och efterrätt är denna apparat en spelväxlare för att snabbt få god mat på bordet. Men att lära sig att använda det är inte exakt intuitivt. Här är fem misstag att undvika när du använder en elektrisk tryckkokare.

1. Lägg ingredienserna i tryckkokaren utan vätska.

När du tillsätter ingredienserna till din elektriska tryckkokare, glöm inte vätskan. Elektriska tryckkokare arbetar genom att fånga ånga inuti den förseglade potten. Ångan byggs upp, vilket slutligen skapar en högtrycksmiljö som lagar mat snabbare. Men för att detta ska kunna fungera måste du lägga till en vätska, som vatten eller lager, till spisens skål.

Följ detta tips: Din elektriska tryckkokare behöver vätska för att fungera ordentligt; det här skapar ångtrycket som i slutändan lagar maten. Mängden varierar mellan tryckkokare och recept, men i allmänhet behöver 1/2 till 1 kopp vätska matlagas.

2. Användar för mycket vätska.

Medan din tryckkokare behöver vätska för att fungera korrekt, var försiktig med att lägga till för mycket. Eftersom mat är tillagad i en stängd miljö i elpressen, är det betydligt mindre avdunstning än vad som annars skulle vara i en öppen kruka på spisen. Att lägga till för mycket vätska kan lämna dig med en färdig maträtt som saknar smak eller en sås som är för tunn.

Följ detta tips: Medan minst 1/2 till 1 kopp vätska är avgörande för välkokt mat i tryckkokaren, kommer för mycket vätska att dra smaken ur mat. Om inte annat anges i receptet, använd tillräckligt med vätska för att få spisen att trycka.

3. Överfyllning av tryckkokaren.

Trots sin storlek är din tryckkokare inte avsedd att fyllas hela vägen. Om man förpackar ingredienserna för hårt och laddar ugnen med för mycket kan det leda till ojämn matlagning. Det kan ta betydligt längre tid för att det kommer att bli påtryckt, eller om det är för fullt, kanske det inte kommer att bli alls påtryckt.

Följ detta tips: När du lagar bönor eller andra livsmedel som expanderar, fyll inte mer än halvvägs, och för alla andra livsmedel fyller du spisen inte mer än två tredjedelar av vägen full. Ditt tryck behöver öppna utrymme för att trycket ska byggas för att det skall fungera.

4. Matar alla matar samtidigt.

Även om det kan tyckas frestande att kasta alla ingredienserna i tryckkokaren samtidigt är det ett misstag som leder till överkokning i din måltid. Precis som med stovetopkokning, kommer ingredienser som varierar i storlek och textur (som kött och grönsaker) att ha olika koktider.

Följ detta tips: När du lagar recept som innehåller en kombination av kött och grönsaker, eller ingredienser som varierar väsentligt i storlek, väljer du att laga mat i faser. det kommer att göra för ett jämnare kokt och smakfullt recept. Börja med att laga de stora ingredienserna eller köttet, släpp trycket och lägg sedan till grönsakerna eller småkaka ingredienser. Ta sedan tillbaka kokaren och tryck på matlagningens sista steg.

5. Lägga till förtjockningsmedel, som majsstärkelse eller roux, till tryckkokaren.

Tryckkokare trivs av ångan som dras från vätskan som är fast inuti. När du lagar en tjock sås, soppa eller gryta, tillsätter en roux eller majsstärkelse till blandningen för tidigt, kan det få en negativ effekt på hur det kokar, eftersom mindre ånga frigörs från den tjockare vätskan.

Följ detta tips: För bästa möjliga resultat när du gör tjocka soppor och såser i tryckkokaren planerar du alltid att tillsätta förtjockningsmedel (som majsstärkelse eller roux) efter det att den är lagad – inte förr.