5 misstag att undvika när du gör potatismos

Thanksgiving spridningen är inte komplett utan en skål med buttery, fluffiga potatismos. Det är en enkel maträtt med få ingredienser, men det är de mindre detaljer som kan göra eller bryta den här klassiska sidan. Det här är dags att se till att du gör dem rätt. Dessa är de vanliga misstagen för att undvika att säkerställa framgång.

1. Använda fel typ av potatis.

Att välja rätt potatisort för potatismos är nyckel. Undvik vaxartade sorter som Red Bliss och fingerling när du gör potatismos. Eftersom dessa sorter har lågt innehåll av stärkelse, bryter de inte ner eller absorberar mejeri liksom andra stärkelsersorter och resulterar ofta i en limig eller gummigrost när mashed.

Följ detta tips: För fluffiga potatismos, använd stärkelsepotatisar, som ryssar eller Yukon Golds. Eller bättre än, använd en kombination av båda.

Medan röda potatis inte är det bästa valet för fluffiga potatismos, kan de användas för en rustik tjock och tjock mash.

Läs mer: De bästa potatiserna för potatismos

Mashed Potatisgryta

(Bildkredit: Leela Cyd)

2. Inte saltande vattnet.

Som pasta, absorberar potatis det vatten de är lagade i. Att lämna ut betyder att du börjar med blöta potatisar.

Följ detta tips: Börja processen med att krydda din potatismos genom att lägga salt till vattnet när du lagar potatisarna. Du behöver inte lägga till så mycket salt senare och, viktigast av allt, kommer du inte att hitta dig själv med blöta potatis.

Stovetop Rustik Vitlök Potatismos

(Bildkredit: Melissa Ryan)

3. Börjar med varmt vatten.

Att tillsätta potatis till redan hett vatten ökar risken för ojämn matlagning. Utsidan av potatisen kommer att hamna överkokt, medan insidan kommer att förbli fast och undertonad.

Följ detta tips: För jämn matlagning, sätt potatisarna i en stor kruka och tillsätt kallt vatten till ungefär en tum ovanför potatiserna. Placera sedan grytan på spisen och börja laga mat.

Hur man gör perfekta potatismos i tacksägelse

(Bildkredit: Dana Velden)

4. Lägger kallt smör och grädde.

Smör och grädde är kritiska för stora potatismos. När de läggs direkt från kylskåpet, kyler de inte bara allt ner, men de blir inte mycket absorberade i potatisarna.

Följ detta tips: Ta smöret och grädden åtminstone till rumstemperatur eller värm dem försiktigt på spishällen, innan de läggs till potatis. Inte bara kommer potatiserna att absorbera det varma mejeriet mycket enklare, men du behöver inte heller arbeta dem lika mycket för att blanda i smöret och grädden. Mindre omröring innebär krämigare potatismos.

Hur man gör potatismos i den långsamma kokaren

(Bildkrediter: Tro Durand)

5. överbearbetning av potatis.

När potatis mosas, frigörs stärkelse. Ju mer du arbetar med potatis, desto mer stärkelse släpps. När alltför mycket stärkelse släpps blir potatisen gummy, limig och oappetiserande.

Överbearbetning av potatis kan hända på ett par sätt: antingen genom att hantera dem för mycket, eller genom att använda en matberedare, mixer eller liknande verktyg som blandar potatiserna för aggressivt.

Följ detta tips: Begränsa mängden du hanterar potatisen. Vi föreslår också att du använder en ricer eller matkvarn för fluffiga, klumpfria potatismos.

Prova våra favorit potatisrecept

  • Hur man gör de bästa potatismosorna
  • Hur man gör potatismos för bara två personer
  • Hur man gör potatismos i den långsamma kokaren
  • Stovetop Rustik Vitlök Potatismos
  • Gyllene potatismos
  • Mashed Potatisgryta

Din tur! Vilka är dina bästa tips för att göra potatismos?