4 misstag att undvika när man gör hemlagade gummier

Att göra gummier hemma är ännu roligare än det verkar. Genom att blanda vanligt gelatin med socker, frukt eller andra smaksatta vätskor, kan du skapa gummy godis i alla former. Nu behöver vanligt gelatin lite mer kunskap än asken med smaksatt gelatin, men när du förstår dessa misstag för att undvika (och tips för att mastera gelatin) kan du piska upp bakt gelatin åt vilken tid som helst med ingredienser från ditt skafferi och kylskåp med lätthet.

Vad är gelatin?

Gelatin är den behandlade versionen av kollagen, ett protein som finns i bindväv. Här på Kitchn kallar vi vanligen för gelatiner i pulverform för recept, eftersom det är lättast att hitta (det borde finnas på mataffärshyllor nära de smakade gelatinprodukterna) och eftersom det är lätt att mäta.

Gelatin sätts genom att återhydrera (eller blomsa den) i kallt vatten, värma det hydratiserade gelatinet och sedan kyla det igen för att ställa in. Satsen eller fastheten i den slutliga skålen beror på det använda vätsketill-gelatinförhållandet. Det är ganska lätt att arbeta med när du förstår de grundläggande grunderna, vilket är en av anledningarna till att jag älskar att göra gelatiner med mina barn.

Läs mer: Vad är skillnaden? Gelatinpulver, gelatinplattor och bladgelatin

(Bildkredit: Lauren Volo)

1. Glömma att hydrera gelatin.

Eftersom pulveriserat gelatin är så bra kan det verka som att det kommer att lösas upp i den varma vätskan. Blommande, den andra termen som ofta används för hydratisering, säkerställer att gelatinet kommer att lösas fullständigt i den varma basen och säkerställer också en klar jämn gel.

Följ detta tips: Du kan blomma gelatin i någon kall vätska, vatten är typiskt, men du kan också använda en del av vad som helst juice, vin eller te du planerar att ställa in.

Gelatin för alla: 3 vegetariska substitut för gelatin (eftersom Veganer älskar Jello också!)

2. Tillsättning av det hydratiserade gelatinet till varm bas.

Medan gelatinet blommar kommer du sannolikt att förbereda vätskan du planerar att sätta. Otåligt att tillsätta blommat gelatin till basen medan det är hett kommer att försvaga gelatinens inställningseffekt.

Följ detta tips: Var noga med att kyla basvätskorna innan du tillsätter gelatin. Och undvik kokande någon vätska som har tillsatt gelatin. Ditt tålamod kommer att belönas med en starkare gel.

(Bildkredit: Lauren Volo)

3. Använd inte gelatinblandningen direkt.

Gelatin börjar sätta omedelbart när det svalnar, så det är bäst att hålla det varmt och att arbeta relativt snabbt när man fyller mögel.

Följ detta tips: Låt dina mögel eller beredda maträtt ställas in innan du börjar blomma på gelatin. Och arbeta snabbt när du fyller små mögel för att undvika klumpiga blommor. En glödlampa eller en liten spruta (tänk: de plastik som doserar barnens medicin) är riktigt bra för att fylla små mögel som gummibjörnar.

4. Använda ingredienser som stör verkan.

Vissa färsk frukt inklusive ananas, kiwi, mango, ingefära roten, papaya, fikon eller guava kan förhindra att gelatin helt eller delvis sätter upp och undviks bäst. Proteas är ett enzym närvarande i dessa frukter som bryter ned gelatinens gelning.

Alkohol kan störa inställningsegenskaperna hos gelatin i stora portioner, så öka inte andelen alkohol till alkoholfri vätska i recept som kräver det.

Följ detta tips: Att tillaga alkoholerna, som vin, minskar alkoholhalten och gör dem enklare att gelera. Konserverade, kokta eller torkade versioner av dessa frukter kan användas för att framgångsrikt sätta dem i gelatin.