3 skäl att släppa den sallad och träffa Escarole

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)

Sallad är underbar, får mig inte fel – det är en öm och söt duk, redo att acceptera andra ingredienser. Men escarole, den lummiga gröna cikoria, kommer med en trevlig bitter smak som gör det allt mer intressant att äta. Paired med rätt partner, är det utom denna värld. Den levereras i en rad olika storlekar – från små huvudstycken i mjukbollstorlek till mycket större – bara välj fast packade huvuden med livfulla och oklädda blad. De saftiga, krispiga vita mellanribben och hjärtat, liksom de inre ljusare gröna bladen, är bittersweet – de bästa delarna för råberedningar. De yttersta mörkgröna bladen är bittra och tjuviga; reservera dem för matlagning.

Här är de tre bästa sakerna du måste veta om escarole för att få lite av sin goda bitterhet i ditt liv.

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)

1. Escarole är mångsidig.

Du kan njuta av det råa eller laga mat med det; braise, grill eller sauté escarole. Riva den i bitar och tillsätt till soppor, till exempel minestron eller en vitbönsgryta. Klä råa löv med en garlicky vinaigrette eller parblad med ett krämigt dopp. Kom ihåg att de inre löven är bäst för råberedningar och de yttre löven är bäst avsedda för matlagning.

2. Många ingredienser parar vackert med escarole.

Vid första smaken verkar escarole inte lika kompatibel som sallad, men det finns många ingredienser som parar vackert med escarole.

Pröva escarole med en kombination av någon av följande partner och du kan inte gå fel: mandel, äpplen, arugula, äppelcidervinäger, balsamvinäger, rödbetor, blåostar, smör, butternut squash, cannellini bönor, grädde, sellerirot, vinbär, fänkål, feta, fontinaost, vitlök, getost, Gruyere, hasselnötter, hasselnötsolja, honung, citron, Manchego-ost, olivolja, lök, apelsin, oregano, parmesanost, pasta, päron, pekannötter, persimmoner, pinjenötter , potatis, radicchio, russin, rödpepparflingor, ris, sjalottor, stenfrukter, jordgubbar, sunchokes, timjan, valnötter, valnötolja, vinvinegarer (röd och vit).

  Hur man gör Thai Mango med Kokos Sticky Rice

3. Rå escarole älskar frukt.

Äpplen, päron och persimmons är exceptionella komplement, men även citrus och stenfrukter fungerar. Du kan komponera en escarole och fruktsallad vilken som helst, men här är min favoritversion. Du kan (och borde) blanda den med din favorit vinaigrette, nötter och frukt. Lägg till ost, om du vill. Försök också värma vinaigrette.

Hur man gör en Escarole och fruktsallad

I en stor skål, vispa ihop 1 matsked vit eller rödvinäger, 2 vitlöksklyftor (skalade och krossade) och en generös nypa salt och peppar. låt marinera kortfattat. Vispa i 1 matsked honung, 1 msk hasselnötolja (eller valnötolja) och 2 matskedar olivolja. (Lägg till hakade skalor om du vill.) Lägg till mer salt och peppar efter smak. Ta bort vitlöksklyftorna. Slå sönderdelade escaroleblad med vinaigrette, skivade äpplen, persimmons eller päron och rostade hasselnötter (eller rostade valnötter eller mandlar). Top med smulad Gorgonzola eller Roquefort (eller Manchego-ost).

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)