25 Recept Klar för varje Rosh Hashanah måltid

Honung Apple Layer Tårta

(Bildkredit: Christine Han)

Årets år börjar Rosh Hashanah, det judiska nyåret, på solnedgången den 2 oktober. Traditionellt delar den familjen och vännerna den kvällen en festmåltid som verkligen är en fest. För judar av östeuropeisk och rysk härkomst (Ashkenazi) skulle en gammalinspirerad måltid innehålla runda challahs, kycklingsoppa, en långbränd brisket eller grillad kyckling, sötad rostade rotgrönsaker som alltid innehåller morötter och ett brett utbud av sidor maträtter. För judar i Nordafrikanska, Nära östra, Indiska eller Mellanöstern öst (Sephardi och Mizrachi) finns det ofta en Rosh Hashanah seder, med specifika symboliska livsmedel som är sammanvävda i matrisen.

Oavsett din bakgrund, den första hela dagen (efter tjänster), familjer och vänner samlas igen för informella måltider som gjordes framåt och följs ofta av bagels, pitabröd, mer challah (naturligtvis!) Och massor av dips och sallader.

Här är en lista över de 25 bästa recepten från Kitchn, redo för varje Rosh Hashanah-måltid.

efterrätter

Varför börja inte med efterrätter? Det är en semester om söta matar, så låt oss gå för det.

(Bildkredit: Christine Han)

1. Honung Apple Layer Tårta

Detta recept faller under det jag kallar “avslappnade kakor”, vilket betyder kakor som passar perfekt för söndagsbrunch, eftermiddagste eller någon slumpmässig onsdagskväll när du behöver uppfylla ett obevekligt tårtbehov utan att behöva göra något helt över toppen.

2. Honung Apple Baby Bundt Hantverk

Dessa äppelkakor är perfekta för varje fallstillfälle, men de råkar också innehålla symboliska ingredienser för ett bra och sött judiskt nytt år.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

3. Morot Halwa

Morot halwa, även känd som gajar ka halwa, är gjord med riven morötter, helmjölk, torkad frukt och nötter, och den har en ljus och fudgy konsistens.

(Bildkredit: Emma Christensen)

4. Individuell kanel Kugelhopf

Fräscha från ugnen på en helgmorgon är dessa kugelhopf-rullar absoluta show-stoppar. Och det är även innan du doppar dem i smält smör och rullar dem i kanel och socker!

(Bildkredit: Quentin Bacon)

5. Klassisk morotkaka

Goda morotkakor balanserar många variabler. De måste vara söta men ändå kryddiga; fuktig, men ändå delikat; och vacker, men inte pretentiös. Att hitta ett recept som omfattar alla dessa och håller sitt eget under ett berg av fluffig gräddeost är en utmaning – men vi har gjort det!

Soppa: Kyckling och bortom

(Bildkredit: Emma Christensen)

6. Kyckling Nudelsoppa

Det här receptet är milt bättre än vad som helst från en låda eller burk, men det är inte så svårt att börja med en hel kyckling och göra lager från början.

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

7. Vegetarisk matza bollsoppa

Detta recept är lätt nog och kan anpassas för att rymma eventuella extra favorit grönsaker eller smaker. Självklart kan du göra samma sak med kycklingmassa och soppa.

(Bildkredit: Emily Han)

8. Lentil, Swiss Chard och Granatäpplesoppa

När du lagar linsilssoppa, kan du röra i något tårta och tangy, vilket ger livskraft och komplexitet till jordens bönor. Citronsaft, yoghurt och äppelcidervinäger är gamla standbys. En annan säsongsmöjlighet är granatäpple.

(Bildkrediter: Tro Durand)

9. Pumpa och Kokosoppa

Kalk och tomatpasta klargör också sakerna och sätter soppan ihop. Om du längtar efter en bra pumpa soppa med värme och lite krydda, så var jag, försök prova detta.

Sidor

Lägg till dessa till dina klassiska familje kuglar och pumpa omsättning. Inte bara kommer de att bli gobbled upp, men vegetarianer och veganer kommer också att ha gott om ät.

(Bildkredit: Emily Han)

10. Buttery potatis och purjolök Galette

En av de anmärkningsvärda sakerna om denna härliga potatis och purjolök är att det ser ut som att det är fint, men ingredienserna är enkla och billiga. Potatiserna är vanliga gamla russetter, fettet är olivolja i stället för smör, och trots att det är glutenfritt och vegan är galetten roligt stärkelse och krämig – ett perfekt kors mellan komfortmat och en elegant, värdig maträtt.

(Bildkrediter: Tro Durand)

11. Vitt vin och kycklingbuljong Braised purjolök

Denna tid på året letar vi efter enkel, utsökt, men inte alltför tung komfortmat. Komfortmat är ofta rik och tung, men vi tror att dessa silkeslena braised porrer är tröstande men lätta.

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

12. Bowtie eller Farfalle Pasta med rostad Butternut Squash Salad

Butternut squash, vitlök, salvia, pinjenötter – det här är klassiska grupperingar, särskilt med pasta. En av anledningarna till att butternut squash är så bra med pasta är dess mjukhet och rikedom; det smälter genom som en krämig sås.

(Bildkredit: Emily Han)

13. Farrosallad med ärter

Sammansatt av fullkorn och säsongsbetonade grönsaker och örter, svala sallader gör en tillfredsställande sidrätter. Jag delar yoghurt med mayo och använder svartögda ärter eller duvor för min judiska nyårsversion.

(Bildkredit: Kelli Foster)

14. Swiss Chard Slaw med Creamy Avocado Dressing

Denna enkla slaw, klädd med en krämig blender avokado dressing, träffar allt jag älskar om slaw; det är krispigt, snyggt och uppfriskande! Tillsätt två matskedar honung och lusten av kalkarna, inte saften, till en judisk nyårsversion.

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

15. Frisk Datum, Granatäpple och Asiatisk Pärlsallad

Asiatiska päron, färska datum och granatäpplen är några av tidiga höstens juveler. Vi kunde inte motstå att kombinera dem i en fruktsallad – en uppfriskande efterrätt på egen hand eller över glass.

Sallader, Dips och Make-Aheads

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

16. Svartögd ärtsallad

Detta recept är också helt anpassat till vad som finns i ditt kök. Har du några färska ärtor från jordbruksmarknaden? Använd dem! Har du inte cider vinäger? Försök med röda vinäger. Har bara en grön paprika och vitlök? Vad som helst. Tveka inte att passa det här till din smak.

(Bildkrediter: Tro Durand)

17. Couscous sallad med kikärter, rostad Butternut Squash och Cranberries

Receptet gör mycket, kan serveras varma eller kalla, och håller bra, så det här är den perfekta framåtriktade potluckskålen. Den rostade squashens söta smak gör det lika passande att servera för brunch eller en maträtt vid middagen.

(Bildkredit: Andrea Bemis)

18. Morot och rostad kikärssallad med Tahini honungsklänning

Denna lätta och krispiga sallad är en välkommen förändring. Den söta rosinerparet är utomordentligt bra med de kryddade kikärterna för en underbar kombination av söt och salig.

(Bildkredit: Andrea Bemis)

19. Marockansk kryddad morot Hummus

Denna hummus är så oemotståndlig, både i smak och färg – ljus orange! De marockanska kryddorna ger också en härlig dimension. Det här är den typ av varm och kryddig smakkombination som jag längtar efter, eftersom dagarna blir kortare och kallare.

(Bildkrediter: Tro Durand)

20. Grillad vitlökspasta sallad med tomater och Ricotta

Vitlökens bästa dofter kommer ut över natten, och bitarna av tomater och oliver tuckar sig in i pastellåsen. Yoghurten ger tang och ricotta är helt enkelt utsökt.

(Bildkredit: Nealey Dozier)

21. Rökt laxdip

Holiday underhållande betyder att dra ut alla stopp och servera upp recept som verkligen är värd det glada tillfället. Lyckligtvis, bländande dina vänner betyder inte att du har krossat banken eller din rygg.

Challahs

Var noga med att göra dem i cirklar och servera med mycket honung för doppning.

(Bildkredit: Emma Christensen)

22. Hur man gör Challahbröd

Vid sin rot är challah ett mycket enkelt bröd att göra. Degen berikas med ägg och olja, medan några matskedar socker ger lite sötma. Det kräver inte några noga tekniker och kan göras från början till slut i eftermiddagsrummet.

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

23. Apple Smör Challah

Skivning i denna loaf avslöjar virvlar av sötma och en fuktig, nästan kakliknande smul som tar semestertradition till läckra nya höjder.

Huvudrätter

(Bildkrediter: Tro Durand)

24. En Snabbare Braised Pot Roast With Morots

Servera det här helt enkelt med bara morötterna, vilket gör det till en sann enpottmåltid. Morötterna blir ömma, men inte mjuka; de håller den svagtaste delen av snäpp inuti. Men självklart kan du även koka köttet och såsen över pasta eller ris.

(Bildkredit: Leela Cyd)

25. Klassisk helbränd kyckling

Underskatt aldrig kraften hos en grillad kyckling. Det är en ofelbar söndagsmiddag – semester eller inte – och rester (om du är så lycklig) kan användas till smörgåsar, sallader och snabbmat hela veckan.