15 sätt att använda Dijon senap i din matlagning

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Känner du den känslan av tillfredsställelse som kommer från att göra något på ett riktigt smart sätt? Så gör Dijon senap mig att känna. Denna burk av senap kan på allvar få dig att känna dig som ett geni i köket när du vet hur du ska kunna använda sin snygga, smakliga kraft för att göra en stor inverkan på nästan allt du lagar.

Det är ganska mycket den ultimata “hemliga ingrediensen”, vilket gör dina vinaigrettes mer krämmande, marinader lättare och din mac och ost mer elegant – även om den macen och osten kommer från en låda.

Vi håller flikar på alla sätt att vispa, röra, sprida och docka lite Dijon magi i din matlagning, och vi vill att du ska gå med i.

Lär känna Dijon, kungen av alla senor

Mighty mighty Dijon! Tänk på Dijon som den mjukare, krämigare versionen av den gula senapen du sprider vanligtvis på varma hundar. Den har en mildare syra, tack vare vitt vin (gul senap får sin tång från vit vinäger), som fortfarande lyckas göra smaken av allt som kommer i kontakt med lite ljusare. Har du Dijon? Här är vad du ska göra med det.

1. Gör en bättre vinaigrette.

Dijon senap fungerar som ett emulgeringsmedel i vinaigrette, vilket betyder att det hjälper oljeblandningen i ättika utan att skilja sig. Vi är slagna med Dijon senap i vinaigrettes och har blandat den med mayo och yoghurt för denna två minuters salladsdressing, denna sås för kål och som en sås för braised veggies.

2. Piska upp världens enklaste marinaden.

När jag är i rush och behöver göra middag snabbt kastar jag Dijon, mayo, citronsaft, honung och något kryddigt (vanligtvis en skaka eller två av Cholula) i en zip-top väska och marinera kycklingbröst eller lår. Koka dem i ugnen, på spisen eller till och med på grillen tills de kommer till temp och du tittar på en friformig middag kan du servera med en stor sallad.

När du behöver lite vägledning om proportioner, se hur samma princip kommer till spel med lönn senap kyckling, honungs curry kyckling eller detta härliga recept på balsamisk och senapsglasad kyckling lår och fikon – vilket är ganska så sexigt som kyckling kan komma på en veckodag.

3. Bröd kyckling, fläsk, fisk eller till och med revben.

Trestegsbrödsprocessen kan ge dig en otrolig krispig, krispig beläggning på mat, men ibland är det bara för många smutsiga rätter. Nästa gång försök belägga din kyckling, fläsk, fisk och till och med revben med Dijon och sprinkla sedan över några brödsmulor eller kryddblandning. Du kommer att bli förvånad över hur bra det här fungerar!

4. Gör en 2-ingrediens smörgåspridning.

Du vet Dijonnaise är bara Mayo och Dijon senap, eller hur? Men hej, vem behöver mayo? En svep av senap ensam är allt du behöver för denna mördare äpple och ostsmörgås. Passa vitt vin, snälla.

5. Piska upp en magisk sommarsås.

Dijon är en tredjedel av glädjen trifecta som gör denna enkla, tre-ingredienssås vår favoritpartner till grillad kyckling, fläsk och rostade grönsaker.

6. Jazz upp soppor.

Om du normalt spenderar lite ättika eller kläm lite citron i dina soppor för att väcka dem lite, försök att röra i vissa Dijon. Börja små – kom ihåg att det inte finns några back-ups när du lägger till för mycket – och du kommer aldrig hoppa över det här tillägget när du gör kycklingnudelsoppa igen.

7. Blanda det i ägg.

Ägg älskar några Dijon. Vispa det i blandningen för äggröra, quiche, frittatas och grytor, och du kommer se ägg i ett nytt, mer intressant ljus. Det här är vårt go-to-trick för mer sofistikerade ägggrytor.

8. Använd den som bas för din nästa galette.

Akta dig för de fuktiga bottnarna! När du gör en salig tårta, galette eller crostata, smutsa ner botten med Dijon. Det lägger till smak och fungerar som isolering för att undvika mush.

9. Prova det i macka och ost.

Senap visas i många makar och ost recept – särskilt de som börjar med en roux – men vänner har du lagt till en docka i den låten av Annies? Även den blå rutan kan inte undgå uppgraderingen kan en viskning av Dijon skapa.

10. Lägg till det till hemlagad mayo.

Hemlagad mayo är ganska enkel, så länge du har en nedsänkningsblandare. Dijon senap gör Mayo delicious medan muting rikedom.

11. Lägg det i slaw.

Fick tråkig coleslaw? Vispa lite Dijon i vinaigrette. Det lägger till creaminess utan att behöva förlita sig på mejeri.

12. Kasta den med rostad potatis.

Tre ord för dig: Dijon rostad potatis. Detta är en av våra favorit minimalistiska sidor, och den packar en massiv smakpunch. Den kalla potatisresterna är otroligt om du är i den typen av saker.

13. Gör en glasyr för skinka och andra saker.

Du är bara fem ingredienser borta från var som helst, gör-något brunt socker glasyr för kyckling och fläsk – men det visar sig verkligen på en semester skinka. Medan brunt socker tar ledningen i denna glasyr, är den stöttad av Dijons balanseringssyra.

14. Gör franska senaps kyckling.

Vad får du när du kombinerar prisvärda kycklinglar med en krämig Dijon-senapspikad sås? En av de finaste en-skillet kyckling middagarna du kan laga mat på en veckodag.

15. Gör det väldigt lätt pen sås.

Dijon senap fungerar som ett emulgeringsmedel i en pan sås som börjar med droppings gjorda från kött kött. Dess smak parar väl med allt från kyckling till biff, vilket betyder att det är häftklammeret vi når när som helst vi vill göra den nattnatten middagen känns lite speciell.

Okej, jag vet att vi saknade några saker. Hur använder du Dijon senap när du lagar mat?