100% amerikan: Hur den Crispy Taco var uppfinningsrik

Till och med växer upp i södra Kalifornien, som barn var de enda tacos jag åt var gjorda av kryddad nötkött, hackad tomat, strimlad sallat och en strö av riven cheddarost i ett skarpt, gult, U-format skal. När jag äntligen introducerades i den mjuka, grönsaksfria, ostfria taco-truckversionen, insåg jag att tacos jag växte upp att äta inte var mexikanska alls. Men varifrån kom den amerikanska taco? Och vad är det med det spröda skalet?

SF Weekly pratade med två taco experter för att ta reda på ursprunget till “anglo taco”. Även om det finns några restauranger i Texas som skulle kunna göra anspråk på att uppfinna den krispiga tacoen var det Glen Bell, grundaren av Taco Bell, som gjorde dem populära. Han började kedjan i södra Kalifornien, inspirerad av McDonalds snabbmat, som grundades runt samma tid.

Bell, på jakt efter taco-versionen av McDonalds hamburger, uppfann det förformade taco-skalet. Det var så populärt, Tex-Mex restauranger började steka sina egna taco-skal, klippa tortillor till en böjd kaffekanna och steka dem i olja. Och därifrån svepte det skarpa gula skalet nationen.

Läs mer: Var kom Crispy Tacos från? vid SF Weekly

Var “anglo tacos” tacos du växte upp med?

Relaterad: Easy Weeknight Dinner: Potatis Tacos (Tacos de Papa)

(Bild: Flickr medlem TheCulinaryGeek licensierad under Creative Commons)