10 sätt att använda Pesto bortom pasta

Pocherat ägg över Polenta med Olive-Herb Pesto

(Bildkredit: Leela Cyd)

En burk pesto, gjord av basilika eller andra gröna, är en härlig sommarbit. Medan vi älskar det kastade med färsk pasta, har vi självklart också funnit att denna färska, garlicky sås kan vara en mångsidig ingrediens i alla möjliga andra rätter! Medan du kanske bara kan tänka på pesto som något att kasta med pasta (och hur bra är det så?) Pesto har så mycket mer att erbjuda.

Från frukost till aptitretare till bröd, här är 10 smarta sätt att äta mycket mer pesto i sommar.

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Hur man gör Pesto hemma

Medan du kan köpa anständigt pesto i affären är det en av de enklaste såserna att göra hemma, särskilt på sommaren, när basilika är rikligt och billigt. Så här gör du bra pesto!

Lär dig hur: Hur man gör perfekt Pesto varje gång

Gå bortom Basil

Och på sommaren får du en överflöd av basilika, den traditionella örten i pesto, var inte rädd för att prova andra örter eller gröna istället. Bryt reglerna och gör det med arugula, persilja eller till och med pumpa frön och koriander! Heck, även avokado kan låna sin charm till pesto.

Ja, det är tekniskt inte en riktig italiensk pesto längre, men eftersom det är sommar tror jag att vi kan koppla av reglerna och bara fokusera på att göra en god sås istället.

Grön Pesto – Ingen Basil Required

 • Winter Greens Pesto
 • Recept: Spring Greens Pesto

Socca Flatbread med vårpesto och sallad

(Bildkredit: Emily Ho)

10 sätt att gå utöver pasta med pesto

När du väl har ditt pesto, prova det i en av dessa roliga pastafria idéer!

1. Blanda det i dips

Vi blandar lite pesto med gräddfil, grekisk yoghurt, kesost eller till och med guacamole! Du kan också servera den över bakad brie för en snygg förrätt som dina middagsgäster kommer att älska.

 • Få ett recept: Pesto Guacamole

2. topp din frukost

Drizzle pesto över dina favorit frukost ägg för att lägga till en touch av örter och ost. Vänd våfflor eller pannkakor till saltig frukostpris genom att hoppa över sockret och rör om lite pesto i smeten istället.

 • Få ett recept: Pocherat ägg över Polenta med Olive-Herb Pesto

3. Byt ut Pizza sås

Att använda pesto istället för tomatsås lägger till ett helt annat lager av smak till hemlagad pizza, tårta eller galetter. Kom ihåg att pesto är rik, så använd det lite mer sparsamt än vad du skulle ha med tomatsås.

Få ett recept:

 • Pesto Chicken Tart
 • Sommargrönsaker Galette med Pesto

Soltorkade Tomat- och Pesto-matrullar

(Bildkredit: Emma Christensen)

4. baka i bröd

Istället för vitlöksbröd sprida pesto på crusty bröd och rostat bröd, eller rör pesto i bröddeg för underbart doftande middagsrullar. Om du inte vill slå på ugnen, blanda bara pesto med lite mjukat smör och smäll på några rullar eller färskt bröd.

 • Få ett recept: Soltorkad Tomat & Pesto Rolls

5. Sprid på a Sandwich eller Flatbread

Blanda pesto med majonnäs eller använd som på smörgåsbröd eller flatbread. Gör en pesto schmear genom att blanda den med gräddeost och servera med bagels.

 • Få ett recept: Socca Flatbread med vårpesto och sallad

6. Blanda i Salad Dressing

Rör om den här intensiva såsen till säd, ris eller kyckling sallader. Tunnad med lite mer olja eller ättika, vi har en snabb vinaigrette för sommarsallader. Vispa till kärnmjölk för en italiensk version av ranch dressing.

 • Få ett recept: Creamy Chicken Salad med persilja Valnöt Pesto & Soltorkade Tomater

Rostade Fingerling Potatis med Ärtskott, Pesto & Hasselnötter

(Bildkredit: Leela Cyd)

7. Tossa (eller topp) Veggies

Istället för smör, använd en skål med pesto för att garnera dina grönsaker. Eller hoppa över smöret och gräddfilen och gör vad jag gjorde på college: sätt pesto på en bakad potatis istället.

Få ett recept:

 • Rostade Fingerling Potatis med Ärtskott, Pesto & Hasselnötter
 • Gröna bönor med mandel Pesto under ett ägg

8. Smör på Bruschetta

En smet av pesto toppad med en skiva mozzarella på en bit av baguette är en av våra favorit snabb aptitretare. Gå bortom caprese smaker och lägg i pesto med konserverad tonfisk eller vita bönor istället.

9. Sås köttet

Pesto går otroligt bra med grillad biff, fläskkotletter, kyckling och till och med fisk, så du behöver inte oroa dig för att spice eller marinera ditt kött. Du kan också krydda köttfärs eller köttbullar med pesto.

 • Få ett recept: Turkiet Pesto köttbullar med hemlagad tomatsås

10. Garnera en soppa

Soupe au pistou, en fransk böna och grönsaksgryta, är avsedd att serveras med en duggregn av pesto över toppen. Vi älskar det här med potatissoppa, majs chowder och många andra favoriter också!

 • Få ett recept: (Sen) Springtime Soupe au Pistou

Vilka andra sätt använder du pesto?

Mer om Pesto

 • Lågfett Pesto: Kan det vara lika bra som det verkliga?
 • Blanchering basilikan gör verkligen Pesto stanna grön längre?
 • 11 Pesto sorter att prova i sommar

Uppdaterad från ett inlägg som ursprungligen publicerades i juni 2010.