Znate li tajna obilježja ikonskog Red Solo kupu?

Ako pohađate dvorišni vrtni roštilj, party na bazenu ili bilo koju grupu koja okuplja ovaj vikend za odmor, vjerojatno ćete netko ponuditi piće u crvenoj Solo kupi (ili njegovom izvanjskom markom). Dugo prije nego što je bila besmrtna u pjesmi, jednokratna, reciklirana i sjajna plastična čaša bila je de facto pratnja dobrih vremena u dobrom starom SAD-u.

Evo zašto je tako ikona – uključujući tajnu koju možda ne znate.

Od kupca u povijesti

Iako je tvrtka Solo Cup izradila papirnate čaše od 1936. godine, to nije sve do sedamdesetih godina – desetljeće Životinjska kuća i Ošamućen i zbunjen – da je plastična verzija prvi put puštena i odmah se obožavala od strane kolega, kampera i dvorišnih burger-pera.

Službeno nazvana Kup stranke, izvorno je uvedena u četiri veličine i četiri boje, ali to je crvena inačica od 18 unca koja je porasla na ikonu statusa. Tvrtka je usko o svojim prodajnim podacima, ali nedavna izvješća potvrđuju da crvena ulaže plava s ogromnom maržom (više od polovice Soloove ukupne prodaje čaša za zabavu), a najviše se nagađa da je rodno neutralna boja velik dio svog pobjegla žalba.

(Slika: Casey Barber)

Tajna osobina Solo kupova

I evo što nećete znati o ključnim elementima: nije samo mjesto za izlijevanje pića, to je i mjesto za mjerenje vašeg pića!

Yep, linije na klasičnom dizajnu kupa ne odnose se samo na estetiku ili gripu – u činu kismeta, oni odgovaraju zajedničkim mjerenjima fluida-unca. Polazeći odozdo prema gore, oni označavaju jednu uncu (savršeni pucanj burbona za vaš Boulevardier ili gin za vaš Negroni); pet unci (standardno vino izlije); 12 unci (tipičan kantu sode ili piva); 16 unci (tzv. Pint); i konačni znak od 18 unci za bilo koji preljev iz leda.

Čini se da su previše slučajni ne biti dizajniran, ali Dart Container Corporation, sadašnji vlasnik Solo kupova, odgovorio je na nedavni Gizmodo komad i odbacio svaku namjernu povezanost između dizajna i ovih standardnih mjerenja.

Čini se strašno slučajno međutim; možda je korporativna linija izbjegavanje javnog poticanja konzumacije alkohola? Teoretičari zavjere, slobodno teoretizirajte. U međuvremenu, pogledajte “službeni” tvrtki da uzme ono što zapravo znače linije na čašama (kliknite sliku na embiggen).

(Slika: Dart Container Company)

Sada kada je Solo promijenio dizajn na šalice s četvrtastim dnom, linije više ne postoje na verziji robne marke, ali još uvijek se nalaze na generičkoj marki koja zadržava izvorni dizajn u doba 1970-ih. (Nostalgija ili preferencija za funkcionalnost?)

Dakle, ako ste ikad u potrazi i ne možete pronaći vaš pouzdan Pyrex mjerni šalicu za vrijeme kuhanja, uvijek možete zgrabiti čašu sa svoje strane čarapa i spasiti dan.