Zašto uvijek imam bocu šerifa u mojoj kuhinji

U mojoj kuhinji gotovo uvijek imam bocu suhog sherrya, a ne, to nije samo zbog kotrljanja tijekom kuhanja. Evo nekoliko razloga zašto zadržavam ovo lijepo, jeftino vino oko svih vremena:

Prvo, brzo osvježenje primera na šeriju: Sherry je utvrđeno vino, što znači da je obogaćeno neutralnim duhom, što ga čini višom alkoholom i dugotrajnije. Sherries kreće se od vrlo slatkog do prilično suhog, a ove su suhoće žuljeva fenomenalno hrana. Oni su se vratili, ali još uvijek su vrlo jeftin; Kupujem suhe sherry na Tradera Joea za manje od 7 dolara boca.

I evo zašto često kupujem i čuvam ga cijelo vrijeme:

  1. Sherry je jedan od najboljih izbora za deglazing i umacima – Izrada pečenja ili svinjetine ili dvije? Možda neke šupljine pileće prsa? Imate puno hrskavog smeđeg dobra koji se zaglavi u tavu? Ulijte u kapljice sherrya i napravite brzo umak od umaka. Okusi suhe šerge nadopunjuju sve od svinjetine do piletine do školjaka. To je moja boca za bacanje kad trebam napraviti improvizirani umak.
  2. Za razliku od drugih bijelih vina, sherry traje dugo – Budući da je sherry utvrđeno, to traje dulje od otvorene bocu redovnog crvenog ili bijelog vina. Suviši stilovi održavaju se više od tjedan dana u hladnjaku; Zadržao sam manzanilla sherry tri tjedna bez previše vidljivog pada u okusu.
  3. Sherry je jako dobar posao – Kao što sam rekao gore, sherry je prilično jeftin. Čak i lijepo suho sherry neće vas previše natjerati, a čini mi se da čak i najjeftinije (mislim, 4 $, kao što je prozračna Taylor sherry slika gore) može biti vrlo pitka. Neki od mojih omiljenih sherries još uvijek su ispod 15 dolara.
  4. Sherry je također dobro za piće – Za razliku od super jeftine bocu bijelog vina koje možete kupiti za kuhanje, jeftino suho sherry također je dobro za piće. (Samo pazite da ne slučajno kupite “kuhanje sherry” koja bi joj mogla dodati sol.) Čaša šerina je lijepa s salatom, nekim sirom, gotovo svakim obrokom.

To su moji razlozi zbog kojih je sherry postala moja vina za kuhanje. Kuhate li s sherrom? Što želite učiniti s njom??

Više o sherryu:
• Zašto je Sherry tako izvanredna
• Recept: Sherry-češnjak od voća s dimljenom paprikom
• Recept: Sherry Vinaigrette
• Siguran kladionica: Sherry i sir. Zajedno.

(Slika: Faith Durand)