Vodič za pivo: Što su hmelj?

Pivo piva često će opisati okus određenog piva govoreći stvari poput “To je hoppy”, ili “Nije puno hmelja.” Jesi li se ikada zapitala što su ovi momci pričali? Nastavi čitati…

Hmelj je jedan od osnovnih sastojaka piva za pivo – ostali su zrno, kvasac i voda. Hmelja koje koristimo u pivarstvu zapravo su cvijet hmeljne biljke koja je član obitelji konoplje. Hmelj na gornjoj slici komprimirani su peleti lužnjaka koji se koriste za pivo.

Hmelj sadrži esencijalno ulje s vrlo gorakim okusom. Ova ogorčenost nadoknađuje slatkoću od slada kako bi stvorila uravnoteženije pivo, a također djeluje i kao konzervans. Piva proizvođači mogu igrati s omjerom slatke maltosti i gorčine u konačnom pivu podešavanjem vrste hmelja koji se koriste u pivariji, kada se dodaju u pivo i koliko dugo su kuhani.

Dakle, kad oni pivari razgovaraju o nestabilnosti u pivu, pokušavaju identificirati gorke okuse tog određenog sastojka i kako rade s drugim okusima u pivu. Da biste dobili osjećaj za okus hmelja, pokušajte piva koja se opisuju kao da imaju puno hmelja ili da su visoko u hmelju. Radite svoj put dolje na one niže na hmelja i vidjeti ako možete odabrati okus!

Koju biste hoppy pivu preporučili??

Povezano: Vodič za pivo: Što je Lambic pivo??

(Slika: Emma Christensen za Kitchn)