Umami bombe: Koristite petu okus u odmoru kuhanja

Što je zajedničko s umakom od soje, parmezanom i Jean-Georgesom Vongerichtenom, čašom parmezanske krumpira i bijelog tartufa? Sve su to “umami bombe”, prema Wall Street Journal i njihov nedavni članak “New Taste Sensation”.

Umami znači Slast na japanskom, a to je mesni, ukusan ukus koji nas potiče da jedemo proteine. Nedavno su istraživači otkrili da postoji doista peti receptor na našim jezicima posvećen samo glutamatu – primarnom umami spoju. Bilo je sve veće zanimanje za umami među kuhara i kuhara, budući da upotreba umami mudro može špijunirati vaše obroke s okusom. Za savjete o stvaranju umami bombi, pročitajte dalje…

umami!
Ako ima samo četiri okusa (slatko, slano, kiselo i gorko), zašto onda pileća juha i neozračno meso okus tako velik? Odgovor je umami – okus koji stimulira aminokiselinski glutamat, ključna komponenta proteina. Naša usta znaju dobar protein kad ga kušaju.

Istina o MSG-u
MSG je jednostavno mononatrijev glutamat, aditiv koji daje to umami okus hrani. Ljudi su tvrdili da su joj nuspojave, no ti učinci moraju biti pouzdano dokazani. Mnogi azijski kuhari misle o MSG-u način na koji razmišljamo o šećeru – samo dodajte crticu ovdje ili tamo za čisti okus koji vam je potreban.

Čitajte članak za vrlo zanimljiv pogled na način na koji procesirana prehrambena industrija nastoji iskoristiti umami – stvarne i sintetičke – u hrani koju prodaju.

Top Umami hrane – Ovdje su neke namirnice i tehnike predložene u WSJ članku…
• Parmezana i drugih starih sireva
• Proizvodi od soje i miso
• Proizvodi od rajčice kao što su sok, tijesto ili ketchup
• Ribe na bazi umaka (kao Worcestershire i tajlandski riblji umak) Šljunka paste.
• Također, suhe i sušene meso posebno su visoke u umami.

Kako iskoristiti umami u vašem kuhanju? Volimo dodati malo soje umaka ili miso na povrće za slanost i umami dubine.