Uloga Rum u ranoj Americi

(Slika: Roger Kamholz)

Godine 1770. – iste godine kao i zloglasni Bostonski masakr – kolonije koje bi uskoro bile povezane revolucioniranjem, nasiljem i demokracijom u Sjedinjenim Državama bile su također dom više od 140 destilerija rum. Ove operacije, od kojih su mnoge bile sa sjedištem u Novoj Engleskoj, proizveličile su približno 4,8 milijuna galona ruma godišnje.

Rum je bio vrlo velik posao u ranoj Americi; ovdje je bliži pogled.

Prema Ed Crews, pisanje u Colonial Williamsburg Journal, domaća proizvodnja rum je dopunila blizu 4 milijuna galona koji dolaze izvan kolonija, uglavnom iz Kariba, a osobito Zapadne Indije. To je puno galona za populaciju od oko 2.150.000 ljudi – i bez sumnje zašto Crews tvrdi da je “Rum bio kralj kolonija prije Revolucionarnog rata”.

Rumova popularnost u ranom Americi je besmrtna u mješovitim pićima ere. Philadelphia Fish-House Punch, čiji je povjesničar David Wondrich koktel kao “najveći od svih američkih bušotina”, sadrži jamajčanski rum među nekoliko moćnih napitaka.

Piće poput crne trake (rum i melasa) i Hot Buttered Rum (rum, šećer, začini i, da, maslac) također su bili dio ranog kanona, Wondrich dokumenti u svojoj knjizi upijati!.

(Slika: Roger Kamholz)

Rum i rana Amerika imaju dugu, mukotrpnu, mračnu i tužnu povijest – a ne samo zato što je, kao destilirani duh, predstavljala podrijetlo piva i jabukovača s mnogo bržim putem za pijanstvo. Rum je bio ekonomska sila u američkim kolonijama, ali vezana uz preziračku praksu ljudskog ropstva. Kroz zloglasnu trgovačku trgovinu, rum u Novoj Engleskoj otpremljen je u Afriku, gdje je razmijenjena za robove; brodovi su se krenuli prema Karibima, gdje su robovi trgovali za šećerne trske i melase; Konačno, brodovi su se vratili na sjeveroistok, tako da se melasa može destilirati u rum.

Domaći rum iz doba bio je vrlo jeftin, kao rezultat toga. Čovjek bilježi da je “galon američke rum cijene 1 šilinga i 8 pence u Philadelphiji tijekom 1740.”

Rumski biznis pomagao je ranoj Novoj Engleskoj da napreduje, dok su njegovi mračni podlozi ostali u velikoj mjeri izvan vidokruga za koloniste. Dolaskom Revolucije, karibički melas postao je sve teži izvor, a uskoro će se whiskey – načinjen od domaćeg zrna – držao kao duh izbora koji živi u novoj zemlji.

No, u svom ranoj uspjehu, rum je igrao središnju ulogu u životu konobe, služeći kao društveno mazivo. Gradske taverne su često bile okupljališta gdje su se dogodile političke rasprave i razmijenjene ideje. Ti bezbroj galoni rum, koji su počeli ropstvo, ironično su možda i pomogli da sijaju sjeme demokracije.