Tržišta farmi i zemljoradnika pokazuju zvučno, ali njihove su razlike važne

Poljoprivredni štandovi i tržišta poljoprivrednika su prodavaonice ljeta, kada je proizvod tako zreo i okusan da ne trebate mnogo poduzeti da biste ga odveli s platnenog kovčega na tanjur. Ali, dok smo skloni složiti ta dva zajedno – i istina je da možete kupiti mnogo istog voća i povrća na oba – farme štandova i poljoprivrednika na tržištu su zapravo različite.

Ovdje razmatramo razliku prema vama i poljoprivredniku u smislu troškova, rada i kvalitete proizvoda.

Koja je razlika između staništa farmi i tržišta poljoprivrednika??

Prije nego što uletimo u najtoplijeg, razgovarajmo o osnovama. Glavna razlika između ta dva je da je farma stana u vlasništvu pojedinca, dok je poljoprivrednik tržište zajednički prostor s mnogim poljoprivrednicima.

Na farmskom štandu se obično nalazi na ili u blizini farme. To može biti trajno (ili polu-trajno) postavljanje, ili nešto malo kao nekoliko stolica na cesti, s sanducima i košuljama napunjene onim što je taj dan ubran.

S druge strane, poljoprivredni tržište često je u središnjem (tj. Urbanom) okruženju, a obično upravlja gradom ili gradom. Poljoprivrednici, uzgajivači i drugi dobavljači okupljaju se kako ne bi samo proizvodili, nego i kruh i kolače, pripremljena hrana, pa čak i neživotne namirnice poput zanata i nakita.

Je li jedan bolji od drugog?

Očito da ste na raznolikijem tržištu poljoprivrednika, ali dobivate li svježije proizvode ako izravno kupite od farme? A što je s troškovima? Tebi? Za farmera? Lokalnom gospodarstvu i okolišu? Pogledajmo bliže.

Trošak kupcu

Obično pretpostavljamo da su poljoprivredni tržišta i gospodarski objekti skuplji od velikih trgovačkih lanaca, pa čak i trgovina specijaliziranim trgovinama – ali je li to istina? Studija iz 2011. godine u Vermontu otkrila je da je proizvodnja često jeftinija kada se kupuje izravno od farmera. I 2014., sedmodnevna studija u Nevadi došla je do sličnih zaključaka.

Ali trgovine prodavaonicama, poljoprivrednici su skuplji od farmskih štandova – ili obrnuto? Odgovor, kao što ste mislili, jest da. Poljoprivrednici tržišta, kao opće pravilo, zapovijedati premium. Na primjer, jabuka može koštati $ 1.50 do $ 2.50 funta na poljoprivrednom tržištu, ali oni su 90 centi funta ako ih kupite izravno na sjeveroistoku.

Dio razlike u cijeni može se pripisati privlačenju tržišta poljoprivrednika. “Poljoprivrednici tržišta mogu biti veće cijene samo zbog hype mogu privući”, kaže Cathy Moore, u Moore Prirodni Ranch u Granite Bay, Kalifornija.

No poljoprivrednici ne naplaćuju više na tržištu poljoprivrednika jer mogu – postoje i drugi čimbenici u igri.

Trošak poljoprivredniku

Za početak, dobivanje proizvoda na tržištu je golem napor. Poljoprivrednici moraju pakirati proizvode, prevoziti ih na tržnicu, postaviti skladište i razbiti zalihu – sve troškove koje farmer ne mora podnijeti na poljoprivrednom štandu.

Tu je i prilika dnevni trošak na tržištu. Dok dan na tržištu znači da je dan udaljen od farme, na farmskom štandu, napominje Cheri Ward of Blue Pearl Farms u McClellanvilleu u Južnoj Karolini “omogućuje nastavak rada na farmama kada ne razgovaramo s posjetiteljima”.

Naravno, tržište poljoprivrednika obično je jednodnevni nastojanja (ili dva, ako računate prije dana), dok je stalak za farmu konstantan. “To je tamo svaki dan, ne samo jednom tjedno”, kaže Stacey Kirby iz knjige Kirby’s Farmer’s Market u Brockportu u New Yorku.

I tada postoji činjenica da, čak i uz dodatne troškove, promet na poljoprivrednom tržištu ponekad smanjuje vage u njegovu korist. Ipak, neki poljoprivrednici, poput John Felsnera iz Springtail Farma u Portlandu, Oregonu, preferiraju farmu.

Volimo udobnost kod kuće, što nam omogućuje da malo više provodimo s našim dvjema mladim kćerima, iako smo još uvijek zaokupljeni stajskim farmama. To može biti izazovno, ali prema našem mišljenju otkucava utovar i postavljanje na tržište poljoprivrednika, zatim razbijanje i istovar. Dobili smo više novca na tržištu poljoprivrednika, ali to u ovom trenutku nije prioritet za nas; to je oko izgradnje našeg poslovanja i ugleda u našem susjedstvu.

Kvaliteta proizvodnje

Prema istraživanju od 500 pojedinaca koje je 1994. godine proveo Ohio State University, 90 posto ljudi koji su kupili nešto od staja za farmu vjeruje da oni dobivaju proizvode visoke kvalitete izravno s farmi – ali je to slučaj?

Prema Frances Magun, voditelj prodaje i tržišta u City Roots u Columbiji, Južna Karolina, to je zapravo poljoprivredni tržišni kupci koji dobivaju prvo proizvode. Uostalom, objašnjava ona, plaćaju najviše, pa dobivaju najkvalitetniju robu.

Ova razlika vjerojatno nije značajna, a svježina proizvoda koju dobivate na poljoprivrednom tržištu ili na farmskom štandu gotovo je uvijek bolja od one u konvencionalnoj trgovini.

Naravno, postoje iznimke. Trgovina je upozorila na farme koje donose druge proizvode s drugih mjesta, kao i razliku između jabuke čuvane u skladištenju na određenoj temperaturi i jabuke ostavljene suncu ili elementima.

Ipak, inspekcije i propisi su na mjestu. U Pennsylvaniji je ove godine Ministarstvo poljoprivrede “povećalo svoje inspekcije s rastućim brojem poljoprivrednih tržišta” i provodilo nove propise kako bi se osigurala prevencija unakrsne kontaminacije i da se hrana pravilno obrađuje i drži na pravoj temperaturi.

Odnos između poljoprivrednika i kupca

Postoji nešto manje opipljivost na farmskom štandu nasuprot poljoprivrednih tržišnih rasprava, i to je činjenica da je farma vrlo često na farmi, što znači da vidite gdje se proizvodi koje kupujete – i na kraju jedete ! – dolazi od.

Stalak za farmu “daje ljudima priliku doživjeti veliku sliku naše male obiteljske farme i vidjeti raznolikost biljaka koje nastojimo i divlje šumske postavke važne za naše pčele i proizvodnju meda”, kaže Ward. Dodaje kako poljoprivrednici “žele izgraditi dugoročne odnose s kupcima, a opuštena situacija daje svima vremena da se povežu.”

Donja linija

Na kraju dana, razlike između farme i poljoprivrednih tržišta su stvarne, ali vjerojatno manje relevantne od njihovih sličnosti. Zajedno, farme stoke i poljoprivrednici tržišta čine samo .4 posto prehrambene ekonomije. Jedan poljoprivrednik zapažao je Salonom da je “farmi srednje veličine poput moje, koji broje više od 10.000 dolara, ali manje od 250.000 dolara, dobivaju samo 10 posto svojih prihoda kućanstva s farme, a 90 posto od izvora izvan farme”.

Ali podupiranje onih regionalnih farme je dobro za svakoga. Prema Farm Aid i Ken Meteru, procjenjuje se da bi “ako bi potrošači jugoistočne Minnesote smijenili samo 15 posto njihovih dolara za hranu na regionalna gospodarstva, mogli bi generirati 45 milijuna dolara u novim poljoprivrednim prihodima, što bi zauzvrat doprinijelo 88,5 milijuna dolara za regije cjelokupno gospodarstvo “. Njihova je procjena potkrijepljena studijom provedenom ove godine na UC Davisu, koja je utvrdila da “dolar prodaje za direktno tržište vinogradara ili povrća ima dvostruko više od lokalnog gospodarskog utjecaja kao dolar prodaje na jednom od Veće veleprodajne farme Sacramentove regije. ”

I to nije samo lokalno gospodarstvo: Kupnja s lokalnih gospodarstava znači izbjegavanje industrijske poljoprivrede i utjecaja na okoliš koji proizlazi iz velike poljoprivrede. Dakle, ako se poljoprivredni štandovi buduće odnose na život koji poljoprivrednici imaju danas, a ako poljoprivrednici tržišta i dalje napreduju, onda postoji šansa da bismo mogli biti u mogućnosti da plovimo nešto glatko u klimatske promjene windwinds koji dolaze.