Što je Malabar špinat?

Jeste li znali da salata zapravo nije ljetna hrana? Da, možemo pronaći uredno zelje u supermarketu tijekom cijele godine, ali većina vrsta salate, kao i naša ljubljena rucka, zaista se ne sviđa ljetnoj vrućini. Osim ako se uzgaja ispod ili ispod pokrivača, većina zelenih vijaka, volja, ne proklija i u osnovi se ljuta cijelo ljeto sve dok ne dođe hladnije vrijeme rane jeseni. Stoga su zvijezde ljetnih salata i sautés pronađene drugdje. Uđite u špinat Malabar.

Debeli, mesnati lišće Malabar špinat.

Osim ako ste u hladnom (i vlažnom!) Sjeveroistoku, ljeto nije baš lijepo vrijeme za zeleno salatu u vrtu. Većina zelenih salata koje nalazite u supermarketima rasli su daleko, s velikim troškom hlađenja i navodnjavanja vode. Možete nadoknaditi zagrijavanje zelenih vrućina, s nijansama obloge, dodatnom vlagom i insekata od salate, ali mnoge od najboljih vrsta salate u ljetnim mjesecima nisu sretne. Dakle, uzgajamo špinat Malabara.

Malabar špinat (Basella alba ili Ruba, crvena sorta) uopće nije špinat. Nije ni povezano! Pa, u redu, to je udaljeno povezano, ali uopće ne okusa baš kao špinat. Kad je sirovo špinat Malabar ima vrlo mesnat, debeli lišće sočan i svjež s okusima citrusa i papra. Kad se kuha, ipak, špinat Malabar izgleda i okus puno više kao što je redoviti špinat. Ipak, to se ne događa tako brzo, i to bolje u juhama i pomfritima.

Prolazna krpa Malabarovih špinata u mojoj saladnoj krvi, između cvjetača, breskve i neke crvene listanske salate koja se konačno zaustavila nakon dana hladne kiše.

Vrlo je lako rasti, a stvarno je skakanje kad su temperature pale za 90 ° i više – samo vrijeme kada se ostatak zelenih salata spuštaju u gorčinu i mrmljaju.

  Savjet za pametni čitač za bolje pečenje u slatkim aluminijskim pita

Nekoliko stvari koje treba imati na umu, ipak, ako odlučite uzgajati malabar špinat. Prije svega to je vina. Dakle, dajte joj nešto da se popne. To zapravo može biti korisno za male vrtove koji trebaju rasti vertikalno. Drugo, neki su ga ljudi smatrali vrlo invazivnim. Ako ste u toploj klimi, gdje nećete umrijeti u teškom mrazu, zadržite ga i podignite sve širenje.

A ako ga ne možete uzgajati, vjerojatno je možete pronaći na azijskim ili indijskim namirnicama. To je popularno zeleno u azijskim, indijskim, pa čak i afričkim jelima – iako u Africi imaju tendenciju da jedu tendersku vinariju veću od lišća.

Posljednja zabava: prema Wikipediji, jedan od kineski imena malabarskih špinat doslovno znači tekuće vode povrća.

Jeste li ikad kušali malabar špinat? Kako vam se sviđa kuhati? Uživa mi se u salatama, iako se svima ne sviđa njegova mesnatog tekstura kada je sirova.

Povezano: U pohvale trešnje octena i jednostavne ljetne salate

(Slike: vjera Durand)