Riječ vina: tekstura

Što mislimo kad govorimo o teksturi vina? Koje riječi možemo koristiti za opisivanje teksture vina? Kada govorimo o teksturi vina, bitno opisujemo usta ili osjećaj osjetljivosti na nepcu. Pročitajte neke misli o opisu i karakteriziranju teksture vina!

Siguran sam da svi naši čitatelji poznaju teksturu kada se radi o kušanju hrane. Pa, to je isto s vinom – to je fizičko senzacija u našim ustima. Iako se tekstura primjenjuje na sva vina, često je vidljiva u crnim vinima zbog prisutnosti tanina s vrlo određenim taktilnim svojstvima koja mogu biti u rasponu od ultra glatke do nešto žvakale ili čak astringentne i grube kao što je opisano u ranijoj Riječi vina pošta .

Riječi za opisivanje teksture
Iako uopće nije iscrpan popis nekih riječi koje često nastojim koristiti pri opisivanju teksture vina su kremaste, glatke, raskošne, bogate, mršave, baršunaste, gipke, viskozne, masne, masne, voske, sočne, svilene, voljne i sočan. To su sve fizičke senzacije u ustima koje dodaju dimenziju deskriptora okusa vina.

Suradnici na teksturu vina: Tanin, alkohol i šećeri
Budući da se spojevi u vinu međusobno međusobno međusobno međusobno međusobno neprestano formiraju nove spojeve, malo je teško biti precizno konačan u odnosu na točan izvor osjetila teksture vina. Kao što je gore navedeno, znamo da je tanin u crnom vinu glavni doprinos teksturi. Usporedite, primjerice, svilenkaste tanine crvenog vina od Burgundija s grippy, gotovo astringent tanini mladog barolo vino.

Alkohol također ima važan utjecaj na teksturu, putem glicerola kojeg generira. Općenito, viša alkoholna vina imaju više glicerola nego niža alkoholna vina. Alkohol daje viskozitet vinu. Usporedite vino s 14% alkohola na jedan sa oko 12,5%. Možete osjetiti fizičku razliku, a ne samo toplinu.

Treći važan čimbenik koji pridonosi su polisaharidi. Premda je previše složen da se detaljno ukopaju ovdje, jednostavno staviti polisaharide su različite vrste molekula šećera koje postoje u vinu. Ovisno o specifičnoj vrsti, mogu dodati različite razine bogatstva u teksturu vina. Na primjer, polisaharidi uključuju spojeve koji su odgovorni za plemeniti trulež (tj. “Dobar botrytis”) koji je potreban za takva vila koja su dobila kao Sauternes ili Tokaji Aszú. Ostale teksture koje utječu na polisaharide uključuju spojeve koji su odgovorni za kremantnu sredinu nepca u bijeloj Burgundiji i drugim višim krajevima Chardonnay vina, kao i onima koji pridonose bogatoj ustima šampanjaca i ostalim tradicionalnim pjenušavim metodama.

Je li tekstura vina važna?
U mojoj knjizi, da tekstura je važna. Tekstura dodaje drugu dimenziju u aromu vina i karakteristike okusa. Tekstura je dio ukupne osobnosti vina. I kao i ostali atributi vina, ravnoteža i način na koji se zanima ključ je.

Mary Gorman-McAdams, MW (majstor vina), je učiteljica vina na New Yorku, slobodni pisac i konzultant.

Prethodna riječ vina:
• Riječ vina: Mineralnost
• Riječ vina: kiselost
• Riječ vina: Tanin
• Riječi vina: Tijelo
• Riječ vina: Alkohol
• Riječ vina: Aromi

(Slika: Temeljna slika Sadovnikove Olge preko Shutterstocka)