Riječ vina: kiselost

Pitate li se što mislimo kad kažemo da vino ima visoku ili nisku kiselost? Ili kada tvoj prijatelj vina opisuje sebe kao kiselog tipa ili djevojčicu? Što znači kiselost u okusu vina??

Dobrodošli na prvu inačicu u novoj seriji – vino riječi. Svakog tjedna gledat ćemo drugačiju riječ i istražiti što to zapravo znači u kontekstu vina. Koje su njezine nijanse i neizgovorena značenja?

Prvo gore: Kiselost.

Ako ste ikad kušali limun, znate što ima okus kiselosti. Razmislite koliko često iscijedite limun na jelo da biste podigli okus. Pa kiselost vina radi na isti način. Kiselost dodaje svjetlinu i živost. To čini okuse vina pop i ističu. Osvježava vino. Želiš još jedan gutljaj.

Različiti grožđe imaju različite razine kiselosti!
Bijeli grožđe kao što su Rizling, Chenin Blanc ili Sauvignon Blanc su prirodno visoke u kiselinama. Nasuprot tome, Viognier i Gewürztraminer prirodno su niske u kiselosti pa je potrebno više pažnje u smislu “kada žeti”, a također i “gdje biljka”. A onda postoje i drugi grožđe kao što je Chardonnay, koji sjedi negdje u sredini gdje je razina kiselosti više određena jesu li grožđe uzgojene u toplijoj ili hladnijoj klimi.

Kiselost se također razlikuje od crvenog grožđa. Mnoge talijanske sorte kao što su Nebbiolo ili Barbera su osobito visoke u kiselosti, dok je Grenache Noir (ili Garnacha) znatno niži.

Kako kiselina djeluje u vinu: postizanje ravnoteže
Kiselost je u najboljem slučaju u vinu kada je u ravnoteži. Previsoka u odnosu na ostale komponente vina i vino može biti previše kolač ili kiselo. Suprotno tome, vino koje ima premalo kiselosti može biti ravno ili mlohavo. Gubi osvježavajuću senzaciju okusa i okuse u okusu vina dosadno i beživotno. Umjesto da privlači drugi gutljaj, vino ima jake i neugodne okuse.

Kako ocjenjivači vina opisuju kiselost
Oglednici koriste različite riječi kako bi opisali osjećaj kiselosti u vinu. Tipični deskriptori kao što su “svjež”, “bujna”, “svježi”, “svijetli”, “rijetki”, pa čak i “mekani” ili “slabi” odnose se na osjetilac kušanja prilikom degustacije vina.

Mary Gorman-McAdams, MW (majstor vina), je učiteljica vina na New Yorku, slobodni pisac i konzultant.

(Slika: Temeljna slika Sadovnikove Olge preko Shutterstocka)