Priča od 3 Caesar salate

Eggless Cezar dressing

(Slika: Sara Kate Gillingham)

Izvorni Cezar, proizvod ni Amerike niti Italije, već Tihuaje, Meksika, nije dug put. U svom stoljeću postojanja, salata je evoluirala od prsta hrane do američkog klasika do upitne zdravstvene hrane. Za povjesničare fotelje ili carevu bhakta, ovdje je kondenzirana povijest legendarne salate u tri ikonastog Cezara.

3 Eras od Cezara

1. Izvorni Cezar

Izvorna Caesar salata izumljena je u Tijuani 1920-ih, najvjerojatnije vlasnik restorana Caesar Cardini, ali vjerojatno njegova majka (ili tuđa majka). Bez obzira na to, ona nosi snažnu sličnost s salatom koja je uživala diljem Amerike za bolji dio 20. stoljeća.

Izvorno odijevanje nije se mnogo promijenilo od njezinog stvaranja u Meksiku, a popis sastojaka će vam također izgledati prilično poznato: parmezanski sir, ulje, lagano kuhana jaja, Worcestershire umak i češnjak. Sardoni nisu potvrdili umami faktor sve dok baš kao što to kaže, brat Caesara Cardinija Alex ih je nekoliko godina kasnije dodao izvornom receptu.

Postoji, međutim, jedna značajna razlika: u Caesarovom restoranu u Tijuani (koji još uvijek postoji danas), cijeli lišće romainea bacili su se u odijevanje i raspršivali u krug na ravnoj ploči kako bi se pojeli kao prstohrana.

(Slika: New York Times Co./Getty Images)

2. American Classic

Svi jesu Julijin Cezar. Kao djevojka od 8 ili 9, Julia Child posjetila je restoran Tijuana sa svojom obitelji i svjedočila stvaranju onoga što je do tada postalo “senzacija” diljem Sjedinjenih Država i dijelova Europe.

Kao odrasla osoba, nije se mogla sjetiti mnogih detalja o načinu na koji je pripremljena salata, ali je znala da je to novo iskustvo za svoje roditelje. “U tom trenutku, ljudi nisu baš jeli salate”, rekla je kasnije na televizijskom sajmu kuhanja, pa je za njih bio vrlo uzbudljiv trenutak. To je bilo osobito istinito budući da su se prvi carevi bacali na stol, jer su i danas još uvijek spremni.

Godinama kasnije, Julia je pomogla popularizirati salatu uz pomoć kćeri Caesara Cardinija, Rosa. Julia je pogodila veliku podlogu na romainovim lišćem, koristeći samo bijela srca salate i odbacujući tamnozelene vanjske dijelove. Znatiželjno, Rosa Cardini je inzistirala da salatu treba napraviti bez inćuna, a to je iznenadio Jaquesa Pépina koji je napravio salatu s Julijom na njezinoj emisiji i koautorima Julia i Jacques kuhaju kod kuće, u kojoj je recept objavljen.

(Slika: Alexis Buryk)

3. Kale Cezar

Za 80-ak godina, Caesarova salata bila je vesela, na restoranskim jelovnicima, kioscima u zračnoj luci iu pripremnim hodnicima. Sastojci su se razlikovali, ali ideja je bila ista. Zatim, u kasnim apsima, jedan značajan zamah sastojaka postao je nezaustavljiv trend. Danas smo stigli do vrhunca Caesara.

Nije jasno tko bi trebao pripisati (ili kriviti) za cezu Cezarovu ludost i treba se pitati što li će Julia Dijete ili Cezar Cardini sam razmišljati o svojoj rasprostranjenoj žalbi. Svakako, kale je imao svoj trenutak na suncu, ali zašto je cvijet Cezar uživao tako dugotrajnu popularnost?

Jedno je, sa svim svojim jajima, sirom i inćunima, Cezarovo srdačno odijevanje ispunilo svoje podudaranje s kelanskim tvrdim gomilama – cvijet Cezar je manje-više otporan na vrenje. Štoviše, kao što ističe Kenjem López-Alt, stanovnik kale-Caesar apelista Kenia López-Alt, kalejeve prirodno voštane lišća namoči ulje u preljevu i može biti idealno za tešku odjeću kada ga predfabrikira kuhar. Postoji, naravno, zdravstveni čimbenik – kelj vitamina u pikovima (iako se pretvara u Caesar salatu za povećanje hranjivosti, nisam siguran).

Međutim vam se sviđa salata, mi vam pružamo podršku. Ali što god radite, nemojte štedjeti na masti.

Jeste li Caesar purist, ili kale pretvoriti? Imate li omiljeni recept za dijeljenje? Recite nam svoje postavke u komentarima.