Priča o plavom Curaçaou: Koji je, čudno, drugi narančasti liker

(Slika: Meneerke bloem (vlastiti rad) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) ili CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 (http: // creativecommons .org / licenses / by-sa / 3.0)], preko Wikimedije zajednica pod CC BY-SA 3.0)

Ova cvjetnica, koja raste u tropima Azije, poznata je kao Butterfly Pea. Njegova delikatna cvjetnica su među rijetkim izvorima prirode koji prirodno mogu bojati tekućine intenzivno plavo – i oni se uklapaju u priču o pokušaju nekakvog distilera da donese puno razočarani duh, dobro oblikovanom preobrazbom.

Budući da je ovog mjeseca u 9-Bottle Baru riječ o narančastom likeru, ne bismo smjeli priznati da smo, u svim našim raspravama o finim trostrukim sekovima i umjetnički crafted Grand Marnier, izostavili bilo koji spomen plave boje, slobodan duh narančaste likerske obitelji.

Što je plavo Curaçao?

Plava curachao je u suštini narančasta likera obojana plavom bojom. Boja ne (ili ne bi trebala) utjecati na okus, tako da iako pijete plave boje, kušate naranče.

Podrijetlo ovog proizvoda s podlogom je mutno. Neki izvori odobravaju Bols, nizozemski brand duhova, s stvaranjem plavog curaçao u 1920-ima; drugi navode viši Curaçao iz Curaçao, dugogodišnji narančasti liker destilator koji se nalazi na otoku Curaçao, kao prvi od “plavog” a curaçao. Oba odijela i danas proizvode plavu boju.

Je li Blue Curaçao Total Gimmick?

Razumljivo, reputacija proizvoda bila je trik – glavni dio mnogobrojnih šankova obloženih šahtovima, ali ne smatra se ozbiljnim sastojkom koktela izvan odmorišta. Moglo bi se prisjetiti da je na početku sezone 6 “Mad Men”, Don Draperu odjeveno odjeveno odjeveno u službu jednog od najznačajnijih koktela plavog kanavona, Blue Havajima. Kad je kultura koktela u Americi zalutao prema cloyingly slatkom i kičivom, oko 1970-ih i 80-ih, plava curaçao je bila na putu.

Prema Brenton Engel, koji posluje Letherbee Distillers, malu destilerije u Chicagu, najpoznatiji po svojim ginima, mnogi od danas dostupnih maslinovih plavih curaçaos su napravljeni s koncentriranim okusom naranče umjesto stvarnih narančastih peels, a neka vrsta bojanje umjetne hrane kako bi se postigla bijela elektronsko-plava pojava. “Ne bih se mogla sjetiti više likera na licu,” rekao mi je nedavno.

Svježi pokušaj za Blue Curaçao

Letherbee je poduzela izazovne projekte, kao što je stvaranje izvođenja polariziranog švedskog gorčinog likera, a Engel je smatrao da bi bilo zabavno da destilerija stvori više “prave” prirodne verzije plavog curegao. Tijekom protekle godine, on i njegov tim istraživali su i razvili recept za plavu kosu, samo da bi zaključili da je dovođenje duha ostalo blistavo plavo previše teško postići.

Engelovo istraživanje plavog curaçao upućivalo je na Butterfly Pea cvijet kao tradicionalni izvor za likerovu plavu boju. Kroz prodavatelja na Etsy uspio je nabaviti suhe cvjetove Butterfly Pea, koji se najčešće nalaze u jugoistočnoj Aziji, gdje se možda susrećete s njihovim navikavanjem na pitku vodu ugodnom, dekorativnom plavom bojom.

Kad je Letherbee razvio zadovoljavajući narančasti recept za naranče, kroz destilaciju neutralnih alkoholnih pića s gorčinom i slatkim narančastim peelima (postupak koji je sličan stvaranju gina), sljedeći korak bio je uklanjanje cvijeća u malom, gotovo vrelićem dijelu likera, izvlačeći živopisnu plavu boju cvijeća. Taj dio obojen s cvjetovima je zatim dodan natrag u veću šaržu, širenje koncentrirane boje tijekom.

“O korištenju tih plavih cvjetova vrlo je teško stabilizirati tu lijepu plavu boju koju dobivate od njih dugo vremena”, objašnjava Engel, “što je u osnovi zašto smo zaustavili sami sebe.” On je dodao da , “Izgleda sjajno kad to najprije to učinite, ali nakon otprilike mjesec i pol dana … UV zrake dobivaju [boja] i razgrađuju ga, a to je samo blijedo sivkasto plavo.” S obzirom na kratak pregled rok trajanja proizvoda, nije bilo izvedivo za prodaju izvan, recimo, tiki bar gdje će se konzumirati na brz tempo.

Za sada ćemo morati pričekati krajnji zanatski plavi curaçao da dođe (ako to itko zapravo radi). Ali ako je domaći barmen ikad bio tako naklonjen da pokušava svoju ruku na “plavetnilu” narančaste curaçao, potražiti cvjetove Butlefly Pea i doći do eksperimentiranja.