Pet komunalnih jela iz Mauritanije

Moj brat i njegova žena služili su za Mirovni korpus u sjeverozapadnoj afričkoj naciji Mauritanije. Tamo su saznali o lokalnoj hrani i načinu njihova posluživanja, a dijelili su mnogo toga s onima od nas koji su se vratili kući. Ono što je gotovo uvijek sigurno jest da se obrok služi od zajedničkog jela:

Budući da svi jedu iz komunalnog jela (sa svojim rukama), pranje ruku je važan prvi korak u sjedenju na obrok. Voda i sapun prenose se svakoj osobi na obrok kako bi oprali ruke. Zatim počinje s dobrodošlicom želje “Bismillah!” (također i početna riječ Kur’ana). Dok domaćin putuje kroz tanjur, gotovo sigurno će baciti najbolje dijelove obroka (ili poznatog omiljenog pojedinca) na područje poslužujućeg plata gostiju koji su prisutni. Ovo su pet popularnih jela iz regije koje su moj brat i njegova supruga rado podijelili sa mnom:

1. Thieboudiene – (Cheb-u-jin) Nacionalno jelo Mauritanije, mnogi ga jedu svaki dan. To je jelo od ribe i riže koja je osobito popularna u primorskim gradovima – kažu da je ribolov na obali zemlje jedan od najboljih na svijetu. Poslužena u bijeloj i crvenoj verziji (dodano je umak od rajčice), uključio sam recept na dnu ovog posta za crvenu verziju. Recept je transkribiran od promatranja pravih kuhanje praksi i daje grubu ideju rekonstrukcije vrlo intuitivno, tradicionalno jelo kod kuće.

2. Yassa Poulet – Tradicionalno senegalsko jelo, velika populacija plemena Wolof i Pulaar u Mauritaniji također su popularna. Posuda se sastoji od roštilja od pržena pileća (najvjerojatnije zaklana iz dvorišta neposredno prije obroka) i povrća, često na krevetu francuskih krumpirića (ali i jesti na bijeloj riži). Ovo je relativno poseban jelo jer je piletina skupo.

Mahfe – Ovo jelo privlači ljubav prema umaku od kikirikija. Izrađen je od kozjeg ili kamenog mesa kuhanog u umaku od kikirikija. Kikirije se prerađuju dok se ne raspadaju u njihovim uljima, a zatim se kombiniraju s tijestom rajčice i jachtini (ground okra). Posluženo na riži, protein kikirikija znači da se jelo može napraviti bez mesa za vrlo jeftin obrok.

4. Hakko – Ovo je poseban obrok zbog vremenski intenzivnog procesa njezine pripreme. Umak od lišća od graha, koji ima okus poput špinata, poslužuje se preko kuskusa. Kugus je napravljen od nule, što znači da je prosijan u kuglice od prosa, pšenice ili ječmenog brašna. Cijelo jelo može trajati od tri do četiri sata da se pripremi.

5. Mauritanski slatki čaj – Čaj je svečana aktivnost koja svatko sudjeluje u barem dnevno (ili više). Sastoji se od zelenog čaja, šećera i listova lješnjaka, vrući čaj izlijeva s visine da stvori pjenu – proces koji se zove ragwa. Svaka osoba sudjeluje u čaju u tri šalice, koja počinje gorak i postaje glatka i slatka po trećoj šalici. Za one koji su previše jaki čaj, uvijek postoji zrig, mavarski omiljeni slatko mlijeko. Čaj se poslužuje poslije obroka i zasigurno kad gosti dolaze u kuću. Uživali smo u čitanju više o mauritanskim ceremonijama čaja na World Gourmetu

Thieboudiene Recipe
Čini 6 obroka

Riža
Povrće (okra, kupus, mrkva, patlidžan, krumpir, squash, crveni papar – čisti, oguliti, natapati u vodi s češnjakom)
Riblji začin (crni mljeveni papar, sol, 2 češnja češnja, 4 grančice peršin, mali crveni papar, polovica luka – kombinirajte sa žbukom i šljamom)
2-4 Mala riba (čisti i začin začin)
Umak začin (2-3 češnjaka češnjaka, 1 žličica crnog papra, preostali luk, 1-3 pola kuglica – kombinirajte sa žbukom i štipaljkom)
3 žlice slastice rajčice
 
Zagrijte veliku, tešku, praznu posudu dok ne postane topla, pokrivena. Dodajte oko 1/2 litre ulja s malo maslaca, oporavite se s poklopcem.

Kada je vruće ulje, pržite ribu, otkrivene. Uklonite ribu kada ste gotovi.

Pomiješajte malo vode i približno 3 žlice paradajzne paste. Dodajte ulje za prženje i povremeno promiješajte. Dodajte povrće i oko 2 litre vode smjesi ulja / rajčice u loncu.

Stavite ribu natrag u lonac. Dodajte začini i pokriti djelomično

Stavite rižu u parobrod na vrhu lonca i poklopca. Ukloni povrće, ribu i mali umak od rajčice / uljne mješavine nakon što se riža pere (~ 20 minuta, možda manje) i staviti na stranu, održavajući toplinu. Dodajte rižu na preostali umak u loncu i promiješajte da se temeljito miješa. Pokrijte lonac, povremeno miješajte smjesu riže.

Kada je spremna za posluživanje, stavite rižu / umak / uljnu smjesu u veliku zdjelu, također struganje gore od hrskave, izgorjela riža od dna lonca. Stavite ribu i povrće na vrh riže i poslužite.
 
Bismillah!

Povezano: Pet stvari koje treba jesti (i piti) iz Nice, Francuska

(Slike: dva lijepa PCV-a – hvala momci!)