Ovi nevjerojatni krumpir su legenda Joël Robuchona

Svijet hrane upravo je izgubio još jednog izvrsnog kuhara. Legendarni francuski kuhar Joël Robuchon umro je jutros u dobi od 73 godine, nakon duge borbe s rakom. Kao što radnici restorana i domaći kuhari oplakuju gubitak, naše se misli okreću tome kako možemo poštovati takvu legendu. A odgovor postaje jednostavan: uzmite hranu. Najpoznatija jela Joël Robuchona bila je, jednostavno, najbolji pire krumpir na svijetu.

Robuchon je već desetljećima bio jedan od najutjecajnijih kuhara na svijetu, i kao ugostitelj i mentor. Imao je restorane širom svijeta i dobio je više Michelinovih zvijezda od bilo kojeg kuhara u povijesti. Također je bio mentor mnogim poznatim kuharima, uključujući Eric Ripert i Gordon Ramsay. Ripert je Robuchona nazvao “kraljem svih kuhara” i rekao da je on najstroži, precizan i zahtjevniji učitelj.

Robuchon je bio snažan vjernik u jednostavnosti. Pokušao je izbjeći vjenčanja s više od tri okusa u bilo kojem jelu, a rekao je da je najjednostavnija hrana bila najuzvišenija i izuzetna. To nas dovodi do njegovog svjetski poznatog pire krumpira.

Sjećati se Robuchona sa svojim izuzetno ukusnim pirećim krumpirom

Robuchonova “purée de pomme” ilustrira njegov rad i naglašava nasljedstvo kao kuhar. Sa samo četiri sastojka – krumpir, maslac, mlijeko i sol – stvorio je nevjerojatno bogatu, raskošnu, svilenkastu posudu koja je bila potpuno drugačija od bilo kojeg pire krumpira kojeg je svijet već vidio. Prema The Guardianu, kritičari su opisali kako jede Robuchonov krumpir kao “emocionalno” iskustvo.

Robuchonov poznati recept počinje vrenjem voštanog žutog krumpira s njihovim kožama i dalje. Zatim gulite krumpir dok su još bili vrući – to je ključ receptu – i prolaze još topli, začeći krumpir kroz hranu na najfinijoj ambalaži. Zatim dodate krumpir natrag u tavi da se miješa preko srednje visoke vrućine dok se parica ne podigne s dna posude i krumpir se malo suši i poprima fluffirajuću konzistenciju.

Zatim dodajte maslac. Oh, toliko maslaca. Recept traži cijelu funtu maslaca do dva kilograma krumpira. Nemojte štedjeti; ne dobijete najbolje pire krumpir na svijetu skimping na maslac.

Maslac mora biti hladno i izrežen u kocke, a vi ga dodati u krumpir u pet faza, sve dok se snažno miješa ručno. Zatim šalite kremasti krumpir s toplim mlijekom dok ne budete najglađi i kremeniji krumpir kojeg možete zamisliti. Sve što je ostalo je dodavanje malo soli za okus, i imate vrstu krumpira ljudi sanjaju.

Dobiti recept: Najbolji pire od krumpira recept u svijetu

Robuchonov pirezni krumpir sadrži samo četiri sastojka, ali recept zahtijeva intenzivno miješanje i njegu da bi se ti jednostavni sastojci pjevali. To je bio Robuchon; bio je čovjek koji je ozbiljno shvaćao čak i najjednostavnije stvari i duboko se brinuo o tome što je učinio da će to teško raditi da pere krumpir. Ali čim ih kušate, vidite zašto je sve to vrijedno.