Oliviera: Najbolje maslinovo ulje koje poznajemo

“Tri su neprijatelja maslinovog ulja”, kaže Nadim Beyrouti, vlasnik i gostoljubiv domaćin Oliviere u Nici, u Francuskoj. “Svjetlo, vrućina”, zastaje. “I gladni prijatelji.”

Ovo je samo jedna od mnogih stvari koje smo naučili o maslinovom ulju iz Nadima, strastvenog zagovornika dobrog, lokalnog ulja. Ima mali restoran i dućan u staroj četvrti u Nici. Njegov dvosobni zaposlenik kuha svaki obrok u otvorenoj kuhinji s jednim plinskim plamenikom i broilerom u kuhinji polovice moje veličine. I dok su ti obroci uvijek prevozeći i ukusni, prava zvijezda na Olivieru je maslinovo ulje.

Prva stvar koju vidite kad uđete u Oliviera, od kamenim ulicama Stare Nove, je kutni stalak pun ogromnih dekantara maslinovog ulja. Svaka ima malu ploču s imenom i cijenom. To su Nadimova zaliha u trgovini; nudi mali izbornik jela, ali oni su dizajnirani da pokažu svoje maslinovo ulje.

Tamo smo dva puta jeli. Prvi put kad sam se naš suprug, gdje smo jeli, lutaju, na prvoj večeri u Nici. Stolovi su tek bili postavljeni i bili smo gladni. Pridružio nam se cijelu večer rezerviran s rezervama. Drugi put smo jeli tamo smo ručali na samom kraju popodneva. Dan je bio još poseban, jer se Nadim upravo vratio s godišnjeg odmora na lokalne proizvođače u planinskim područjima za uzgoj Nica.

Svaki put kad smo jeli tamo, vrlo ukusna hrana prevezena je na novu razinu po svakom maslinovom ulju koje je drizzled na prije nego što smo iskopali u. Isprobali smo kruh s vrlo zelenom, malo gorko maslinovo ulje. Imali smo staro jelo od mekano kuhanog patlidžana s žutim uljem koje je blago okusilo zelene banane. Zec na rezancima od jaja (njegovo “Michelin” jelo, viceva) dobio je ulje s bogatim, zlatnim i citrusim uljem koje je bilo dobro za sve ostalo što smo se umotali u nju. Imao je ulje s mirisom badema na salatu i tijestu zamotanoj tijestom, a zatim – na kraju večernje večere – pièce de résistance: tiramisu s maslinovim uljem.

To zvuči kao trik, možda (desert s maslinovim uljem?), Ali to je bio uzvišen. Maslinovo ulje je vrlo jedinstveno i neobično; to je voćno “Tanche” maslinovo ulje koje je bilo u dobi i zapravo je fermentirano u poseban proces. Drizzled preko bogatih, prilično čokoladnih tiramisu, oba su okusa povišena jedna u drugu u sladolednu, smrdljivu mješavinu. Bilo je nevjerojatno. Htio sam loše kupiti neki od desertnog ulja, ali nije bio na prodaju.

Nadim je, međutim, izbio svoju ogromnu, šarenu reljefnu kartu ovog kraja i pokazala nam gdje dolazi svako ulje. Pokazao je gdje je putovao do obale i kopna kako bi kupio naftu od malih proizvođača i poljoprivrednika. Također smo kupili četiri dragocjene boce maslinovog ulja, jedna od svake od naših najdražih sorti. To smo spremni (skrivanje od svjetlosti, vrućine i gladnih prijatelja!) I nakon nekog vremena uz degustaciju maslinovog ulja s dobrim kruhom.

Kupili smo i staklenku zelene rajčice i đumbira; mogli smo mirisati novu šaržu, kuhati na štednjaku u velikom plitkom loncu od bakra.

Ovo malo mjesto bilo je blago, i jedno od najvažnijih stvari našeg putovanja u Nice. Nadim je bio divan domaćin – mnogo više od ugostitelja ili trgovca. On voli maslinovo ulje, a on jasno gradi svoj izbornik da ponosno pokaže ova ulja. Uopće ne razmišlja o svojoj maloj trgovini kao restoranu; Osjećate se kao da ste pozvani u njegov dom.

“Kad me ljudi pitaju gdje jesti u Nici”, kaže, “kažem im -” Nemojte jesti, jesti kod kuće! ” Zašto biste željeli jesti u restoranu kada možete jesti kod kuće? “

Ne možemo se više složiti, pogotovo kad imate jedno od njegovih ulja u vašem ormaru.

Oni, nažalost, ne dostave u Sjedinjene Države. Nadim kaže da su troškovi isporuke bili previše. Dakle, ako ste ikada na jugu Francuske, zaustavite se u Nici i pokupite nekoliko boca maslinovog ulja od Nadima na Olivieri. Dobit ćete više od ulja; dobit ćete obrazovanje i previše obroka.

• Pročitajte više o Oliviera na njihovoj web stranici: Oliviera.com

Više o maslinovom ulju:
• Kako kušati maslinovo ulje
• Razumijevanje oznaka maslinovog ulja
• Dobar citat: Mark Kurlansky na maslinovo ulje
• Masnoće maslinovog ulja. Nemojte biti prekinuti.
• Čuvanje kuhinje: stavite svoje maslinovo ulje na sloj