Nigella Lawson misli da Instagram uništava udobnu hranu

(Slika: @nigellalawson)

Pitanje za uzraste: Ako provodite sat vremena u kuhinji, stvarajući zdrav, hranjivi, ukusni obrok ispočetka i nemojte ga Instagram, jesu li se ikad doista dogodili? (Još važnije, tko zapravo jede sve one glatke posude na Instagrama?)

Nigella Lawson, čija je nova kuharica ovog tjedna na policama, nedavno je napisala Guardian o mnogim načinima na koje je internet promijenio način na koji kuhamo.

Internet nam je omogućio pristup različitim sastojcima kulture, s namjerom da se dostave jednake količine umaka harissa, miso i roštilja i globalnije kuhinje, s receptima koji putuju između kuhara na različitim stranama svijeta brzinom svjetlosti.

I zahvaljujući Instagramu, veći je naglasak stavljen na estetiku i spremnost naše kamere na našu hranu nego ikad prije. “To može učiniti kuhati očaj”, piše ona. “Kad objavim sliku gulaša, osjećam da moram podsjetiti ljude – koji smatraju da je neuredna smeđe nemoćna – da su 1) škriljevci smeđi, a 2) smeđa hrana ima najbolje okus.” S Instagrama, kuhanje više nije samo za privatnu potrošnju – to je izvedba. I to je dovoljno da bi bilo koji kuhar kušao malo anksioznosti.

Ručak Marokanski povrće i kuskus s bobicama i koparom, iz moje nove knjige, U mojoj tablici, u četvrtak! #atmytable

Post koji je podijelio Nigella (@nigellalawson)

Sve one zdrave farro zdjele i kakao praščići matcha smoothies su, doista, kao lijepo gledati kao oni jesti. Kao što je Amanda Mull istražila za Eater početkom ove godine, Instagram je imao znatiželjan učinak preobrazbe uloge hrane od onoga od hrane do performansa i statusa. Instagram hrana je estetska hrana, au zemlji internetskih točaka monokromatska ploča od pečenog mačjeg sira ne može držati svijeću sushi burritos ili matcha lattes.

No, da parafraziramo Nigelu, često su to domaće, estetski neugodne jela – znate, dražesne smeđe škrinje i kaki – sladoledne žličice – koje nam donose najveću sreću. “Za mene nije važno hoće li ljudi objavljivati ​​slike o instagramu ili Pinterestu, ali to me brine ako ih prestanu kuhati”, piše ona. “Ne zato što bi to bilo loše, već zato što bi to bila tužna stvar.”

Kao netko s obje Instagram račun i čvrstu ljubav prema bež prehrani, dobit ću ga: pjena od goveđeg goveđeg gulaš ili pilić nikada neće niknuti poput onih koji vole, recimo, savršeno stiliziranu pušku od pepeljastog oblaka jaja na elegantnom mramornom stolu. No, gulaš me tješi na način da bijeli bjelanjci ne mogu. Bacanje zajedno sa slomljenim neredom graha koji rezultira ukusnim čilima donosi mi zadovoljstvo koje se osjeća drugačije od usko slijedeći kompliciran recept za pismo (ili stojeći za sat vremena samo da biste dobili moje ruke na Cronutu).

Mali kaos je dobra stvar. I, kao voljeni par znojnica ili dekadentni coup-bound Netflix maraton, ponekad stvari koje nam donose najviše udobnosti nisu uvijek naj estetski ugodniji.

Osim toga, neki obroci jednostavno su previše dobro zaustaviti i fotografirati.