Napravite ili kupite? Konzervirano vs domaće grah

Grah je apsolutno i bez sumnje jedan od temelja naše kuhinje. Lagane ljetne tjestenine, srdačne juhe, salate: možete ga nazvati i stavit ćemo grah u nju. S tolikim brojem namirnica koje dolaze kroz naše kuhinje, napravimo vlastitu ili se oslanjamo na konzervirano?

Mislili smo da ćemo napraviti trosmjernu usporedbu na ovom. Pogledajmo crne grah konzervirane Goya, Goya suhog crnog graha i ponoćno crni grah Rancho Gordo. Goya je naš željeni brand konzerviranog graha i njihovi sušeni grah je jeftin i lako dostupan u većini trgovina prehrambenim proizvodima. Grahovi Rancho Gordo su više gurmanski i skuplji, ali njihovi grah su neki od najjednostavnijih za kuhanje i naš omiljeni jesti.

Svi troškovi su preuzet iz Peapod Online Trgovina, osim za grah Rancho Gordo:

Peapod Online Trgovina
Rancho Gordo New World specijalitet hrane

Također ćemo koristiti našu pećnicu-kuhanje metodom za kuhanje domaće grah. Jedna kilograma suhih grah daje nam oko pet šalica kuhanog graha.

Kako kuhati grah: Brza, bespomoćna metoda bez potopljenja

POVEĆANJE TROŠKOVA:

Goya konzervirane crne grah:
UKUPNO: 1,00 USD za spremnik od 15,5 oz
PER SERVING (1 šalicu): 0,50 USD

Goya sušeni crni grah:
UKUPNO: 1,65 dolara za vreću od 1 lb
PER SERVING (1 šalica, kuhana): 0,33 $

Rancho Gordo Ponoćno crni grah:
UKUPNO: 5,50 USD za vreću od 1 lb
PER SERVING (1 šalica kuhana): $ 1.10

Ako dodate lišće, češnjak ili druge aromate u svoj lonac graha, povećajte ukupni trošak za oko 0,25 dolara.

VREMENSKI RASPOLOŽIVANJE:

Goya konzervirane crne grah: 0 minuta

Domaće grah: 1 1/2 – 2 sata, gotovo potpuno neaktivno

POGODNOST:

Grah je lako proizvesti. Stavite ih u lonac s malo vode i kuhajte ih u pećnici od 325 ° dok ne budete nježni. Umiješajte povremeno i dodajte još vode po potrebi. Osim što trebaju biti u vašem domu tijekom vremena kuhanja, oni ne zahtijevaju puno posla ili pažnje. Najteže je sjetiti se kuhati grah ispred kada će vam trebati; sušeni grah sigurno ne može odmah biti pretvoren u brzi tjedan dana obrok!

Nakon kuhanja, grah će zadržati otprilike tjedan dana, a za to vrijeme možete uzeti samo ono što vam je potrebno kako vam treba za večere i ručkove. Grah također jako zamrzne. Smrznute u dijelovima od jedne šalice, domaće grah jednako su prikladne kao i zatvaranje poklopca od limenke.

TASTINACIJA I ZDRAVLJA

Konzervirano ili domaće, a osim natrija u konzerviranom grahu, zdrava grah je otprilike jednaka. Osobno smatramo da domaći grah bolje uklapa i da ima bolju teksturu. Konzervirani grah često uzima tanki ukus iz limenke, suviše slan (ili ponekad nije dovoljno slan), i postaje previše guste.

S domaćim grahom, dodamo samo onoliko soli koliko želimo, zajedno s aromama kao što su ležaljka i češnjak. Također možemo kontrolirati vrijeme kuhanja, pazeći da se naše grah kuha do točne razine doneness koju želimo.

Još jedna stvar koju treba razmotriti: sušeni grah imaju rok trajanja, iako dug. Ako imate grah graha koji se samo ne čini da omekšaju, vjerojatno krivac je stari grah. Veća je vjerojatnost da ćete dobiti staru grahu maslinovim sušenim grahom poput Goyasa koji su sjedili u trgovini ili u skladištu za koga zna koliko dugo.

Zato nastojimo malo više platiti za kupnju graha kao što je Rancho Gordos, za koji vjerujemo da je svježa (plus možemo pronaći toliko više sorti nego u samoj trgovini!). Trgovina hranom ili prodavaonica prehrambenih namirnica s rasutim posudama može biti manje skupo izvor pouzdanih grah jer imaju tendenciju da imaju češći promet zaliha.

NEMA ILI KUPITI?

Idemo s “make” na ovom. Domaće grah je dovoljno lako napraviti i okusiti svjetove bolje od konzervirane inačice. Osim toga, dobivate lonac za piće, što je sasvim drugačija stvar od goop pakiran sa konzerviranim grahom! Čak i ako se osjećate kao da ne jedete dovoljno graha da biste opravdali kuhanje cijele serije, činjenica da možete lako zamrznuti dodatni još uvijek čini ovo dobar izbor.

To je rekao, uvijek ćemo imati nekoliko limenki graha u našoj spremištu za one izvanredne situacije kad nismo sasvim dobili naš čin zajedno ili plan dovoljno daleko ispred. Zrnati grah nedostaje dubina domaćeg okusa, ali su savršeno u redu za upotrebu u gotovo svakom receptu.

NAŠA VERDIKA: Napraviti!

Što misliš?

Povezano: Burritos do Bean Dip: 10 zrnastih jela za toplije vrijeme

(Slike: Goya / Peapod i Faith Durand)