Moje prvo iskustvo izrade Kombucha

Kombucha. Tipično, kada ljudi govore o kombuchama, one spadaju u jednu od tri kategorije: Volite je! Mrziti! Što je pakao je to? Kombucha je zaslađeni čaj koji je fermentiran pomoću a scoby (“Simbiotička kultura bakterija i kvasca”). Potrebno je između 7-14 dana da napravi seriju kombucha, a rezultat je šumeći lagano kolač, lagano slatko pivo koje naizgled sadrži cijeli niz aminokiselina i vitamina. Sada možete pronaći redove različitih kombucha robnih marki i okusa u pićima u Whole Foods, ali sam kuhanje kod kuće zvučalo je kao zanimljiviji način.

Ali gdje početi? U mom slučaju, razred s stručnim kombucha pivom Eric Childs iz Kombucha Brooklyn.

Razred

Stvari koje su potaknulo moje zastrašeno malo jastva da daju to pravi pokušaj bilo je klase koje sam vidio oglašavano u Brooklyn Kitchen u Williamsburgu: klasa “All About Kombucha” koju je podučavao Brooklyn vlastiti Kombuchaman, Eric Childs, osnivač Kombucha Brooklyn. Jedna i pol sata predavanja su obećavali da će mi naučiti povijest pića, njezinih zdravstvenih prednosti i, što je najvažnije, dajte mi sve što trebam početi piti kod kuće. Zvučalo je savršeno. I upravo sam se nadao. Eric Childs bio je preuzet kad je pio i kombucha, a slobodno je dijelio svoje savjete, trikove i recepte. Ove sam večeri otišla s malom čašom za pokretanje (s mojim diskovima od 3 inča promjera), mojim Kombucha 101 pakiranjem i velikim 5-litarskim posudom. (Možda malo ambiciozno, ali sam bio odlučan.)

Moj Kombucha starter jar; naš učitelj Eric Childs, osnivač Kombucha Brooklyn.

Slika jednog od Ericovih zlostavljanja

Prva šarža

materijali:

 • 4 litre filtrirane (ne slavine) vode
 • 8 vrećica čaja (samo crni, oolong, zeleni ili bijeli čaj)
 • 1,5 šalice bijelog šećera (NE smeđa). Cijela hrana 365 Organska šećerna kana dobro radi)
 • 1,2 čaše kombucha iz prethodne serije kao kiselinski inicijator
 • 1 kombucha kultura, ili scoby (veličina nije bitna)

Oprema:

 • 5 staklenog stakla
 • Čist komad tkanine za pokrivanje staklenke, nešto s labavim tkanjem. Slatkiši ili komad tankog potkošulja radit će u redu.
 • Gumeni pojas za pričvršćivanje tkanine
 • Neke boce za čuvanje gotovog čaja
 • Toplo mjesto za pohranu (70-86 stupnjeva celzijusa je idealno)
 • Nemetalna žlica i mjerna posuda

Postupak:

U konačnici sam odlučio da bih trebao početi s četvrtastim zdjelom, umjesto 5-litarskom posudom, kako je Eric poučio, u slučaju da moj booch, kako ga zove, nije po prvi put počeo voljeti , Pa, nakon što sam temeljito čistio ruke i šalice, staklenke i ne-metalne posude koje sam koristio, lagano sam izvadio iz vrećice i postavio ih sjesti na tanjur (pripremljenu žličicom kombucha, kako ne bi šokirala kulturu) dok sam pripremila čaj.

Budući da sam pio vrlo malu 1-quart serija, koristio sam materijal koji je došao u moju čašu za pokretanje. (Eric Childs je u osnovi napravio našu prvu pecivu “dummy proof” pre-mjerenjem šećera, čaja i kombucha starter za nas … to je samo stvar stavljajući ga sve zajedno.) Sam izlio kipuću vodu u staklenku (koja Stavio sam ga pod vodom nekoliko minuta tako da staklo ne bi ispalo) na pola puta i pustila da mi crne torbe za čaj (Darjeeling i Oolong su najbolji), strmim za 20 minuta.

Jednom kad je čaj bio dovoljno napunjen, izvadio sam vrećice i miješao u šećeru dok se nije otopio. Zatim sam napunio ostatak staklenke hladnom vodom, dodavao starter tekućinu i pažljivo sam padao u pivo (smeđa strana dolje) i pričvrstio čajnu tkaninu koja ga pokriva gumenim trakom. Konačno, bio je na mračnom, toplom ormaru iznad frižidera da sjedne i fermentira. I čekao sam…

S vrha s lijeva na desno: 1. dan, 3. dan, 7. dan, 10. dan – vrijeme za piće!

…i to je radio! Nakon nekoliko dana, na vrhu piva počela se formirati nova skitnica – “beba” zamrljana. Kao što možete vidjeti iz mog vremena prekršaj sliku gore, moja majka scoby preselio na vrh moje brew oko 3. dan, a zatim novi zamka počela oblikovati. Novo jabučno bijelo bilo je bijelo, a pivo je mirisalo vrlo vinovu ljepotu poput kombucha – što je dobar znak. Nikada ne želiš da tvoj bau miris mesa ili sira. To znači da je kontaminirano.

Počela sam s uzorkom krumpira oko 5. dana kako bih odredila kad bih je mogla baciti. Kada se bočica stvarno određuje osobnim ukusom, kako slatko želiš svoj boos. Što ga duže ostavite, više će šećera “zatrti” kultura, a to će više biti vaš kljun. Ovoga puta završio sam oko 8. dana.

Kad sam odredio da je booch bio spreman, pažljivo sam uklonio zamku (opet, pazeći da je sve oko mene iznimno čisto!) I filtrirala pivo, ostavivši malo iza sebe kao svoju “starter tekućinu” za moj sljedeći pivo. Zatim sam ulio kavu u posudu za konzerviranje i stavio ga u ormar za karboniranje 2 dana. Nakon toga sam ga prebacio na hladnoću u hladnjaku … i voilu! Moja prva čaša domaćeg kombucha.

Naknadna 5-litarska šarža

Osjećala sam se dovoljno samouvjereno da započnem 5 litarsku seriju, a sada sam bio u mogućnosti pratiti mjerenja koju je dao Eric u paketu “Kombucha 101” (i prikazan gore). Budući da je bila takva veća šarža, pustila sam ga da se napuni puna puna 14 dana. Možete ga vidjeti ovdje 12. dana. Iako sam počeo sa svojom malom majkom od 3 inča promjera, moje dijete postalo je širine moje velike posude. Moja nagrada iz ove serije dala je 7 posuda!

Dan 12. mojih 5 litara piva

7 kontejnera booch!

Ako ste zainteresirani za kuhanje kod kuće, možete kupiti setove za kućnu pripremu (uključujući zamke) iz Brooklyn Kombucha. Ako imate bilo kakvih prijatelja koji kuhaju kombucha, možete ih dobiti od njih, inače pronaći restoran u vašem području koji proizvodi i prodaje kombucha, i zamolite svog kuhara da li je voljan podijeliti kulture s vama. Gotovo sam to učinio prije nego što sam našao klasu Kombucha.

Postoji cijeli niz arome i čajeva koje možete dodati nakon što se fermentirate, prije nego što bocete. Možete dodati još jedan čaj okus, sok od kvasca, sušenog voća … mogućnosti su beskrajne!

Pušite li svoj vlastiti kombucha? Kakvo je vaše iskustvo bilo?

Povezano: Napravite ili kupite? Kombucha

(Slike: Cambria Bold)