Metode kave: turski Ibrik

Turska ibrik se manje upotrebljava za izradu kave nego prethodno objašnjeno kapanje, Chemex i francuske metode tiska. I to je šteta, jer je turska kava bogat i intenzivan užitak za kavu. Sve počinje lijepim bakrenim lončićem…

Ono na slici na vrhu stranice vrlo je tradicionalno. Brass ibrik odmah iznad i desno također je vrlo tradicionalan; uski vrat na vrhu je ključ za dobivanje dobre turske kave. Vidjet ćete i više modernih lonaca poput bakrenih verzija na slici izravno iznad. Ponekad se prodaju kao mliječni grijači, a mi volimo njihov oblik za sve vrste kuhinjske namjene.

Njihova izvorna uporaba, međutim, jedna je od najstarijih metoda kave. Te male posude koristile su se u vrućim pustinjskim pijescima u arapskim i turskim kulturama gdje su kavu stotinama godina, mnogo prije nego što je postala popularna na Zapadu.

Proces je relativno jednostavan. Voda (i ponekad i šećer) kuhana je u malom loncu. Dodaje se vrlo sitno mljevena kava. Budući da voda polako gasi, kava se pjeni na vrh, unutar uskog grla. Pjena se miješa i ponovno zagrije dok se ne ponovi. To se ponavlja nekoliko puta. Zatim se lonac ukloni iz vrućine i kava se smjeste. Obično je potrebno najmanje sedam minuta za pripremanje; to je spora, namjerna metoda kave.

Rezultirajuća kava je gusta i intenzivna, s još više sedimenta i “chewiness” od šalice francuske press kave. U pravilu je pijan u malim količinama – demitasse ili espresso cups su omiljeni način da ga služe.

Turska kava često je zaslađena i začinjena – šećer i zemlja kardamom ili cimet se dodaju u lonac s kavom.

Možete vidjeti vrlo potpune slikovne upute za izradu turske kave s ibrikom na Coffee Geek.

Pogledajte sve naše postove o proizvodnji kave