Led zime slatkoće: Pleasures od Stewed Voće

Kasno zimi, prije nego što se pojave prve zrele bobice, a pred breskama i šljivama ljeta, slatki plod izgleda daleko. Prošlo je i najbolje vrijeme naranče. Ali to je prilika prikrivati: ovo je kad se okrećemo mirnim užicima plodova.

Nema sasvim isti prsten kao i svježi marelici i kruške, zar ne? Ispirjanjeno voće. Kako se to može usporediti? Pa, možda vas možemo uvjeriti.

Pripremljeni recepti za voće bili su vrlo česti u prošlosti, prije nego što su se poboljšali skladišni sadržaji i tehnike. Niste mogli kupiti voće tijekom cijele godine, tako da ste osušili koliko ste mogli i pronašli druge načine da ga zalijepiti tijekom zime.

Sušenje plodova također ima intenzivan učinak. Volimo slatke i sočne ljetne šljive, ali kada se osuše u šljive, njihovi prirodni tanini i tamni okusi se pojačavaju u nešto složenije i zanimljivije. Isto vrijedi i za marelice, grožđice, brusnice, trešnje i ostala sušena voća. Stewing tih voća omogućuje vam uživanje u svim onim bogatim okusom.

Strojevno voće, u naše moderno doba, također može privući zamrznuto i konzervirano voće. Volimo izrađivati ​​umake od palačinke iz zamrznute breskve i bobica; oni nisu dobar kao svježi voće za neke stvari, ali jednako su dobro za kuhane umake.

A voćni ukus, konačno, možda je najbolji način za iskorištavanje svih onih voća koje ste zatrpali cijelu zimu. Imamo desetak jabuka koje su ostale iz naših jesenskih berbićih izleta, a dok su još uvijek dobre, više nisu tako svježe i svježe. Upotrijebili smo ih u hrskavom tijestu od jabuke i peciva. Također smo pronašli neku vrlo prekomjernu dunju u trgovini namirnicama za jeftine. Zgrabili smo ih i pripremili umak od dunje za zobene pahuljice, s nekoliko zrnatih suhih trešnje.

Zato uživajte u suhim i konzerviranim plodovima dok to možete – prije nego što dođe svježe proljetno i ljetno voće i ukrade emisiju. Napravite nered grickane šljive, jabukovače, slatki breskve, ili slatki kolač. Stavite ga preko kolača, jogurta, zobene pahuljice ili tost. Utipati se žlicom i sjetiti se kako dobar ljetni plod može okusiti.

Evo nekoliko recepata koje posebno uživamo.

Suho voće
• Prunes stewed u vino luke
• Noćenje zobene pahuljice s marelicama i mlaćenicama
• Granola s bademima, marelicama, brusnicama i ananasom
• Osušeni voće zagrijan crvenim vinom i začinima

Smrznuti voće
• Čupavi Peach Pancake Topping
• Riba rabarbara

Pohranjeno voće
• DIY odrezak od jabuka

(Slika: Faith Durand)