Kulinarski svjetionik: Perla Meyers

Svi znamo tko su Julia Child i Alice Waters i bez obzira na to kako se osjećamo o njima, možemo se prilično slažemo da su imali ogroman utjecaj na američke domaće kuhare. Čak i ako nikada niste otvorili kuharicu Alice Waters, vjerojatno ste kupili vrećicu preljubljene ‘mesculn’ salate u trgovini ili ste peći glavu češnjaka u pećnici.

Potrebno je samo nekoliko minuta s jednom od kuharica Perla Meyersa da shvate da je i ona preteča u europskom utjecaju načina kuhanja na seoskom stolu, svježih sezonskih sastojaka, koja je i danas stekla popularnost kod današnjih kuhara.

Tko je Perla Meyers i zašto biste je trebali pogledati? Pročitajte više za više informacija.

Perla Meyers je autorica kuharica i učiteljica kuhanja koja je tijekom sedamdesetih godina devedesetih bila najaktivnije. Objavila je svoj prvi kuharica, Sezonska kuharica: Povratak na svježu hranu, 1973. i slijedio ga s još 9 naslova tijekom sljedećih 30 godina, od kojih su dvije vrtlarske knjige. Njezina posljednja knjiga, Kako jesti breskve, izašla 2003. godine. Ona je američka kuharica, ali je većinu svog života provela u Europi, što je očito utjecalo na njezinu kuhanje. Gospođa Meyers pohađala je Ecole Hoteliere u Švicarskoj, proučavala pečenje i konfekciju u hotelu Sacher u Beču, a diplomirala je u Le Cordon Bleu u Parizu.

Učila je tečajeve za kuhanje diljem svijeta i napisala je za The New York Times, kuhanje, blagovanje, Bon Appetit i Magazin za hranu i vino. Većina njezinih ranijih knjiga nije ispisana, ali nije previše teško naći kopije u knjižnicama za druge rabljene knjige.

Ako se spotaknete na jednu, preporučujem vam da pronađete udobnu stolicu i sjesti za lijepo čitanje. Samo nemojte biti iznenađeni ako završite s vama uzeti knjigu! Mnogi se mogu naći na mreži i za samo nekoliko dolara.

Nekoliko recepata gospođe Meyers je izišlo iz mode, to je istina. Kao i kod bilo kojeg “vintage” kuharica, morate biti oprezni s nekim od mišljenja prikazanih kao dostupnost sastojaka, okusa i informacije mogu se promijenili. Na primjer, u Sezonska kuhinja, Gospođa Meyers predlaže ispiranje riže prije korištenja za rižoto ili pažljivo brisanje svake gljive s papirnatim ručnikom, oboje obično imaju razumijevanja kako da rade te sastojke u to vrijeme.

Ovo je prekrasan pregled njezine knjige Umjetnost sezonskog kuhanja od Kirkus Recenzije:

Osamnaest godina nakon njezine prve knjige, dobro poznate sezonske kuhinje Perla Meyers i 12 godina od njezinog posljednjeg velikog, Perla Meyers ‘From Market to Kitchen Cookbook, ovaj američki autor u Španjolskoj još uvijek veliča lokalne sezonske proizvode, ali i crtanje na globalnoj spremištu koja je u međuvremenu postala dostupna. Ova zbirka, koja je još uvijek sezonski uređena, obuhvaća i staromodne i nouvelle koncepte, duguje mnogo francuskim i talijanskim motivima, a sklon je naporima tvrtke, odjevenim u umake, “marmelade” (ne nužno slatke ili voćne) i razne ali nijedan od njih nije lukav ili zamršen, niti Meyersove kombinacije su kapriciozne. Njezina težak kompilacija jela, od salate od sojinog soje ili juhe od dvostruke tikvice do pečenog crvenog paprike ili medaljona od teletine s kanelelom i jabuke, dobro se tempirati kako bi se zadovoljile nove zahtjeve za jelima koja su izvorna, ali ne i izvan, a jela koja su nešto formalnija od napetih, naglašenih značajki 80-ih, ali lakši i lakši od gurmanskih klinkera jedne generacije prošlosti.

Ono što me najviše impresionira je neumoljiva strast gospođe Meyers za sezonsku kuhinju i za poučavanje ljudi kako kuhati. Često bi započela svoje klase kuhanja u trgovini mješovitom robom ili na poljoprivrednom tržištu, podučavajući učenicima znanje i fleksibilnost kako bi kuhala oko dostupnih sastojaka. Volim samo njezinu sliku na naslovnici Sezonska kuhinja (gore), pouzdano krenuvši niz ulicu noseći svoju vreću namirnica i torbi, gledajući Mary Tyler Moore s kaputom i optimističnim osmijehom.

Nisam siguran gdje je Perla Meyers danas ili ako još uvijek nudi nastavu, ali evo nekoliko načina da je otkrijete na internetu.

• Baltimore Sunce
• Kulinarski podrum
• Jesti dobro časopis
• Ozbiljno jede
• Časopis Fine Cooking
• The New York Times

Povezano: Medni đumbir Balsamic glazirane Beets

(Slike unutrašnjosti sezonske kuhinje: Dana Velden)